14 oktober 2014

Släpper sossarna sargen nu?

Att skriva om politisk utveckling är lätt. Att åstadkomma politisk utveckling är skitsvårt.
Därför är det nu med stor uppmärksamhet som jag ser väldigt många positiva politiska tendenser och signaler från den nytillträdda regeringen.

Det är inte bara att Magdalena Andersson i praktiken skrotar överskottsmålet. Det är de signaler Stefan Löfven sänder i regeringsförklaring och partiledardebatt.

Inne i de fina orden om vilket samhälle vi vill ha och vi ska gå mot finns också en hel del hårda paket som indikerar att den nya regeringen menar allvar med att sänka arbetslösheten, förbättra villkoren för de som inte har jobb och förbättra sjukförsäkringen.

Idag kom ett mindre paket om gratis medicin för barn, tydligen på initiativ från Vänsterpartiet. Att regeringen insett att jämlik hälsa börjar i barndomen är ytterligare ett tecken på att man har gjort en korrekt analys av vad som krävs för att i grunden förändra vårt samhälle. SVT

Jag funderar på om det faktiskt kan vara så att vi nu kan släppa sargen, släppa berättelsen om ett land som håller på att gå sönder och istället jobba för ett land där allas lika värde inte bara är en floskel. Där jämlikhet är ett mål och inte ett bortflyende tillstånd.

Det kommer att krävas stort politiskt mod att ytterligare lyfta idéer om predistribution (att ha mesta möjliga jämlikhet i villkoren i starten av livet) och öka den sociala tryggheten.
Det vore synd att säga att vi genomförde en valrörelse som osade av den varan och som lyste av självförtroende för de socialdemokratiska lösningarna.

Det finns kort sagt mycket att ta tag i. Men det finns goda idéer att använda. Det kommer att krävas politiskt mod och hantverk för att lyckas genomföra det. Idag är jag förhoppningsfull om att vi har tillsatt en regering som kommer att klara av det.

Det jag är rädd för är naturligtvis att det parlamentariska läget i riksdagen kan sätta käppar i hjulet. Jag hoppas därför också att vi kan hitta vägar ut i kommuner och regioner för att sätta ytterligare tryck i frågorna. Inte minst inom skolans område.

Att byta fokus för sjukvården att jobba förebyggande och nära patienter istället för att behandla och skicka hem.  Dessutom hoppas jag att vi i Göteborg och i andra kommuner kan lära av den målmedvetenhet och politiska ärlighet som hittills präglar regeringen Löfven och låta det prägla även vår politiska gärning under kommande mandatperiod.

fler blogginlägg på PolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar