16 september 2014

Vi är de 100 procenten

Om vi på allvar menar att det är fel att ställa grupper mot varandra så kan vi inte heller bunta ihop de som valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.

En socialdemokratisk strategi den här valrörelsen som verkar ha fungerat var att peka på att det var moderaternas politik som var kass, inte att det var fel på människorna som röstade på moderaterna.

Det är naturligtvis den enda strategin som kommer fungera på Sverigedemokraterna också. Att skandalisera dem hjälper uppenbarligen inte, inte heller att förlöjliga dem. Däremot borde det hjälpa att kritisera deras förslag och lösningar istället eftersom de så uppenbart strider mot de allra flesta svenskars värderingar. Men det gäller att tygla humöret.

Konfrontation är nämligen ett dåligt sätt att få människor att ändra uppfattning. Det kommer att krävas en kontinuerlig dialog. Så låt oss bemöta SD med våra argument istället för med burop och visslingar. Låt oss behandla SDs väljare som våra grannar, vänner och bekanta för det är precis vad de är. De är en del av oss. Inte något annat. En del av de 100% som är oss alla.

En ny socialdemokratisk regering som regerar i en slags mittenkoallition kommer att få jobba hårt för att få med sig övriga på en politik för ökad välfärd och ökad social trygghet. En politik som sätter människor i arbete och som höjer människors värde på arbetsmarknaden istället för att sänka deras pris.

Lyckas Stefan Löfven med det kommer vi också att lyckas knäcka ryggen på det som lockar med Sverigedemokraterna. Det är tid att sluta prata om segregation, det är tid att börja bygga bort den. Det är tid att sluta prata om integration, det är tid att skapa riktiga förutsättningar för den.

För var och en av oss i den politiska vardagen handlar det om att börja behandla Sverigedemokraterna med samma måttstock som vi behandlar andra partier. Vi behöver inte samarbeta med dem. Vi behöver inte gilla dem. Men vi behöver lyssna på deras argument och bemöta dem. För så funkar en demokrati och det måste vi ha respekt för i det här läget.

fler blogginlägg på PolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar