13 augusti 2014

Göteborgsmoderaterna visar sitt fula nylle och vill dölja samhällets sämsta


Idag skriver Göteborgsmoderaten Cecilia Magnusson att Sverige borde följa de populistiska regeringarna i Danmark och Norge och förbjuda tiggeri - för att "ta bort en av de värsta riskerna för att fattigdom permanentas" DN

Förutom att kriminalisera desperata människor innebär förslaget inte ens en halv lösning på grundproblemet. Att fattiga människor ser större möjlighet att försörja sig och sin familj genom att tigga utanför matbutiker i Sverige än att söka jobb i sitt hemland.

Magnusson låter snömoset regna genom 8/10 delar av artikeln innan hennes slutsats att tiggeriet bör förbjudas presenteras. Låt inte de fagra orden lura dig.

Artikeln är ett utslag på gammal ful konservatism där det som misshagar ska döljas och förföljas. Jag trodde att moderattanten i Göteborg som försökte svindla fram ett åtal mot en tiggare var ett undantag, en slump. Kanske var det inte det.

Istället för att förbjuda fattiga att vara fattiga måste samhällets respons vara att försöka hjälpa de som kommer hit. För när människor är som svagast måste samhället vara som starkast.

De är inte skattebetalare säger du. De kan bli säger jag. Låt kommuner samarbeta med den sociala ekonomin för att adressera problemet. Jag skrev om ett exempel i fredags.

Vi pratar om hundratals, kanske tusentals individer som lever av allmosor. Låt de göra rätt för sig genom ett riktigt jobb. Vi behöver kraftsamla för att se de som kommer hit som tiggare och som kommer hit som flyktingar som en resurs istället för en belastning. En kriminalisering av tiggeriet skulle bara ytterligare sätta fokus på ovärdigheten med ett ojämlikt samhälle som behandlar sina olycksbarn som oönskade.


fler blogginlägg på PolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar