1 maj 2014

Så tillåter näringslivet rasism i USA jämfört med Sverige

I slutet av förra veckan uppdagades att ägaren till NBA-basketlaget Los Angeles Clippers Donald Sterling hade uttryckt sig rasistiskt i ett telefonsamtal. Man skulle kunna kalla det ett misstag, kanske ett utbrott av svartsjuka.
Resultatet: Han blir nu avstängd på livstid från all aktivitet i NBA, inklusive sitt eget lags, han får böta 2,5 miljoner dollar och man ska försöka tvinga honom att sälja laget. SR
Ett flertal av Clippers största sponsorer har rivit kontrakten, spelare och ledare över hela ligan har uttryckt sin avsky. President Obama har kommenterat.
I den kanske mest kommersiella av alla idrottsligor råder nolltolerans mot rasism, oavsett vem som uttrycker den.

Till Sverige. Hamburgerkedjan Max har tydligen vägrat att servera romer. En anställd har vägrat att servera kaffe till ett sällskap med det uttalade budskapet. AB
Hamburgerkedjan Max ligger väl inte högst på min sympatilista efter sitt försöka att skrämma anställda att inte rösta på Socialdemokraterna men om det är deras policy att inte servera romer så är det ljusår värre.
För att motsvara NBA:s reaktion krävs ett uteslutande ur Svenskt Näringsliv och andra sanktioner från fackförbund och myndigheter.
Tror ni att det är ett troligt scenario? Vad hände med Sheraton efter de hade avvisat en romsk kvinna från sin frukostmatsal?
Varför reagerar inte det svenska näringslivet som det amerikanska?

I Sverige idag har ett nazistiskt parti demonstrerat i Jönköping. Motdemonstranter har gripits av polis.
Det var starkt av kyrkan att ringa och varna för fara under demonstrationen. Många Jönköpingsbor och tillresta motdemonstranter gjorde sitt bästa för att visa sin avsky. Men samhället säger inte nej till rasism. Det säger visa inte din rasism. Smyg med den så får ni hållas. Det som sägs i slutna rum får stanna där. Så länge inte rasismen är uttalad så är den ok.

Ja, det finns komplikationer med att vara en rättsstat med grundlagsskyddad yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Polisen har inte gjort fel.
Däremot kan jag tycka att vi som samhälle totalt sett visar flathet mot rasismen.

Vi vet att den finns. Vi vet att den troligen växer. Vi låter den växa så länge den går med på de demokratiska spelreglerna.
Framförallt:
Vi orkar inte ta tag i de underliggande orsakerna till att unga människor blir nazister.

Om ni vill ha några verktyg själva. Besök Teskedsorden och läs på lite om Toleransprojektet i Kungälv. Acceptera aldrig rasism - varken dold eller öppen.

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar