10 april 2014

Random acts of Kindness

Logopeder mot rasism,
från facebooksidan
Brandmän mot rasism
Det händer runtom oss, varje dag.
Ibland blir det uppmärksammat. Oftast sker det utanför rampljuset.
"Random acts of Kindness"
Människor som inte har något att själva vinna på att hjälpa en medmänniska gör det ändå.

I Sverige idag tycker nästan var femte väljare att Sverigedemokraternas invandringspolitik är bra. Det är för mig ett bevis på att något väldigt farligt håller på att hända med vår förmåga att se och försöka sätta oss in i den andres situation. Vår vilja att säga 
- Tänk om det var jag... 
och agera som om det vore det.

Idag blev en person kanske räddad till livet, en dotter fick tillbaka sin pappa, tack vare sina medmänniskors engagemang. Ghader Ghalamere slapp att bli avvisad till ett ovisst öde i Iran eftersom passagerarna på planet som han skulle lämna Östersund förhindrade det. SR

I veckan har Sverigedemokraternas planerade studiebesök blivit demonstrationer av att vardagsaktivismen är mer effektiv än någon politisk kampanj mot rasism. Dessutom blir man alldeles varm i hjärtat av att gå in på facebooksidan Brandmän mot rasism!

Det är inte alla som behöver göra så mycket som passagerarna i Östersund eller brandmännen i Malmö.
Alla ni som lägger en slant till en tiggare, hjälper en äldre, trots att ni inte känner hen eller frågar hur någon mår som verkar ledsen.
Alla ni som i er vardag, ibland utan att tänka på det gör världen lite, lite bättre. Er tackar jag idag.

Det handlar egentligen om den gyllene regeln. Att behandla andra som man själv vill bli behandlad.

När någon slutar försöka att sätta sig in i sina medmänniskors situation blir den hård. Jag tror inte metoden att mjuka upp dem som blivit hårda är att möta deras oförmåga till empati med oförsonlighet.

Humor funkar nog. Ett öppet sätt. Visa att man faktiskt vill förstå varför någon tänker i andra banor än en själv. Ezra Pound har uttryckt det bäst i ett par strofer i dikten Uppdrag:

Gå vänligt tillväga,
tala ett öppet språk.
Sök ivrigt det nya onda och det nya goda.
Strid mot allt slags förtryck.
 
Kulturen har en uppgift att både gestalta de som råkar illa ut och de som skadar. Att vara nyfiken. Inte bara vara en spegel till samhället utan en del av den kraft som gör samhället bättre genom att lysa upp det allmänmänskliga.

Därför vill jag idag tacka alla er som i vardagen visar att en annan väg är möjlig. Att vi tillsammans kan stå emot ondska, fördomar och stelnade själar.

fler blogginlägg på PolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar