16 april 2014

En fråga om allmänintresse och etik - är Moderaterna relevanta i rapporteringen om kvinnan som försökte sätta dit en tiggare?

Det finns människor som säger och gör ondskefulla ting. 
Ibland är de medlemmar i ett parti, oftast inte. 

I det aktuella fallet med en kvinna som försökte sätta dit en tiggare var partimedlemskapet knappast en avgörande faktor och hennes parti har tagit tydligt avstånd från agerandet. 

Tyvärr har jag sett att både partikamrater och nyhetskanaler gör ett nummer av kvinnans partimedlemskap.
Rubriker från P4 Göteborg respektive Aftonbladet
Jag undrar därför varför journalister och andra tycker att kvinnans partimedlemskap är så viktigt?
Är det för att särskilja denna kvinna från andra människor som gör dumma saker? Är det för att misstänkliggöra andra politiskt aktiva i hennes parti? Att misstänkliggöra politiker i allmänhet och moderata sådana i synnerhet?

Jag minns i sammanhanget tydligt den före detta partikamrat som hotade kvinnor genom att skriva otäcka brev. Han agerade också på tvärs med partiets värdegrund och lämnade partiet. Han hade tidigare varit aktiv i andra partier. Det var alltså knappast hans politiska övertygelse som skapade hans agerande.

Jag har egentligen ingen tes med det här inlägget. Bara en undran om hur journalister väljer en identitet på aktuella människor, en identitet bland många tillgängliga. I det här fallet (och säkert i andra) verkar det vara sensationslystnaden som tagit överhanden.

Den kanal som utelämnat kvinnans partimedlemskap är P4 Göteborg. Tack för det.

politism, GP, AB
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar