9 mars 2014

Wow! Regeringen satsar 430 tusen per år och kommun på mindre barngrupper, vilken satsning!


Ibland blir rubriker ganska stora trots att innehållet är litet.
När regeringen säger att de vill satsa 650 miljoner på förskolan är det naturligtvis inte dåligt men det är faktiskt kaffepengar i sammanhanget. De har satsat över 130 miljarder på skattesänkningar eller om du vill sådär tvåhundra gånger mer.

Vad kan pengarna göra för nytta då? Som jämförelse kan jag säga att den stadsdel som jag är verksam har satt av ungefär 850 miljoner för förskola och grundskola per år. Vi har en befolkning på ungefär 50 tusen personer.

Varje kommun får enligt min beräkning i snitt 430 tusen per år i tre år just för att minska barngrupperna - totalt 135 miljoner om året. Det är för lite för att göra praktisk nytta.

Förskolans betydelse är väldigt stor och det är mycket bra att regeringen uppmärksammar det men att skicka symboliska summor för att lösa en verklig situation är inget annat än valfläsk.

Det bästa regeringen skulle kunna göra är att räkna upp statsbidragen för kommunerna och låta kommunerna själva prioritera resurser där de bäst behövs. Jag kan lova att förskolan skulle få sin del så länge Socialdemokraterna är med och styr Göteborg.

Läs mer om regeringens förslag på SVT
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar