7 mars 2014

Jämställdhetsanden: Kvinnodagsafton i Novi Sad- låt oss fira förtrycket!


Den internationella kvinnodagen 8 mars fortfarande en viktig dag att uppmärksamma. Även om det är de övriga 364 dagarna förändringen mot jämställdhet också ska ske.

Idag har jag så här dagen innan varit med och firat in kvinnodagen tillsammans med fackliga kollegor i Novi Sad, Serbien. Under kommunisttiden här var kvinnodagen ett slags mors dags firande och en hel del av det där hänger i. Kvinnor gratuleras och får blommor.
Förr var det inte ovanligt att kvinnliga arbetare fick bonus på kvinnodagen.
- Tack för det chefen men hur skulle det vara att få samma lön hela tiden? Det är väl den fråga jag skulle vilja ställa.

Jämställdhet är längre bort i Serbien än i Sverige och "kvinnofrågor" är enbart kvinnornas att driva. Jämställdhet verkar inte vara något som verkar diskuteras särskilt mycket i övrigt. Saker är som de är och gubbväldet är intakt. Män som väljer män.
Känns det igen?

I Sverige släppte LO i veckan sin Jämställdhetsbarometer som visar att gubbväldet klarar sig rätt bra här hemma också. Män väljer män här också. Där män tvingats sluta med det, till exempel med varvade listor till allmänna val så inträffar konstigt nog inga katastrofer. Men så fort chansen dyker upp så är det män som väljer män ändå.
Det och en alltför könsuppdelad arbetsmarknad skapar strukturer i arbetslivet som gör att jämställdhetsarbetet i det närmaste har stannat av inom näringslivet.

Större är då problemet med att det inte bara är arbetslivet som är ojämställt. Av det obetalda arbetet står kvinnorna fortfarande för en förfärande majoritet. Likaså av barnledighet och Vab-dagar. Av den anledningen tror jag personligen på en tvådelad föräldraförsäkring. Vill du ner i den politiska verktygslådan så rekommenderar jag förutom Jämställdhetsbarometern Tankeverksamhetens rapport på ämnet.

Tyvärr går inte frågan om jämställdhet att lösa enbart med politiska beslut. Det handlar också om kultur och attityder i samhället. Jag tänker t.ex. på hur Legos produkter och marknadsföring har utvecklats de senaste 30 åren. Om ni har missat så finns exempel här.Diskussionen om mäns och kvinnors lika värde och rätt att själva välja sina liv handlar inte bara om jämställdhet på papper och i politiken, det handlar om jämställdhet i vardagen, i uppväxten och i huvudet på människor.
Det går inte att välja vilket kön man föds med. Däremot kan vi välja hur vi förhåller oss till kön som en kulturell konstruktion.

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar