16 mars 2014

Den moderata valtaktiken - halva sanningen.

Jag är inte på något sätt ett geni. Men jag kan redan nu avslöja moderaternas taktik. Ni kan lyssna själva ikväll under partiledardebatten på Agenda.

Det handlar om att berätta om ökning. Ökning av antalet arbeten. Ökning av skatteintäkter. Ökning av sysselsättningen. Det låter jättebra.

Det de inte berättar är den viktiga andra sidan av saken. Ökningen av antal och andel arbetslösa. Ökningen av välfärdens kostnader och krav. Att de över 35 000 i Fas 3 räknas som sysselsatta.
Grafik från Dagens Samhälle. Välfärdens kostnader ökar snabbare än intäkterna.
Tyvärr innebär det att vi som vill prata om framtiden måste lägga energi på pedagogik istället. Att vi hela tiden måste ta fram den andra sidan av bilden innan vi kan säga varför alla inte upplever att det finns så fantastiskt mycket resurser i samhället. Att det är därför våra löften handlar om arbetslöshet och välfärd.

Det är också en del av moderaternas taktik. Att vi ska prata om det de vill istället för det vi vill. Försök att undvika att falla i fällan och klara av den pedagogiska biten snabbt.

Ytterligare en ingrediens kommer att tillkomma i den moderata taktiken. Det kommer att vara ett försök att sänka förtroendet för Stefan Löfven, Anneli Hulthén eller någon annan. Gå inte på det.

Till slut en avvikning:
Moderaterna har sänkt skatterna med ungefär 130 miljarder. Sedan 2006 har 200 000 fler börjat jobba i Sverige. En del har fått jobb tack vare regeringens reformer. Men. Hade vi behållit de 130 miljarderna så hade samhället kunnat anställa 200 000 till (ungefär hälften av de arbetslösa), dessutom hade det skapat efterfrågan i den privata ekonomin.

En liten extra poäng med att anställa i offentlig sektor är att man får tillbaka en hel del av sina lönekostnader via olika skatter som en person betalar både på lön, egendom och konsumtion.

GP

fler blogginlägg på PolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar