15 januari 2014

Reinfeldt vs Reinfeldt eller jobbskatteavdrag vs Stockholms barnmorskor

Jag har funderat lite på Filippa Reinfeldts numera famösa uttalande att barnmorskorna i Stockholm borde jobba mer.

- Är det inte precis det som jobbskatteavdrag 1-5 skulle skapa viljan till? Att folk skulle jobba mer? Gällde inte det även barnmorskor?

- Är det i verkligheten så att vad jobbskatteavdraget skapat är en möjlighet att gå ner i arbetstid när arbetsmiljön är alltför tuff?

- Kan man alltså med fog säga att det inte är ytterligare ekonomiska incitament till barnmorskorna i Stockholm som kommer att göra att de arbetar mer, så som Filippa Reinfeldt har föreslagit med ett slags arbetsgivarbidrag.

- Kan man istället med fog säga att det barnmorskorna behöver är en bättre arbetsmiljö, bättre arbetsvillkor och fler arbetskamrater?

Jag tror på det senare. Sedan är det ett samhällsproblem att människor med så hög utbildning som barnmorskor får alldeles för dåligt betalt jämfört med yrken med motsvarande kvalifikationer men de flesta är av annat kön än barnmorskor.

Det råder brist på barnmorskor i Stockholm och i Sverige. Det är i yttersta hand den andre Reinfeldt - Mr Statsminister som ansvarar för att den bristen avhjälps. Det finns idag inga tecken på att regeringen kommer att prioritera utbildning av bristyrken före fortsatta skattesänkningar för att "det ska löna sig att arbeta". Det finns heller inga tecken på att barnmorskorna i Stockholm kommer att få en förbättrad arbetsmiljö.

Exp, ABSR
- Posted using BlogPress from my iPad

1 kommentar:

  1. Pengarna som kommer från landstinget, i detta fallet och i de flesta andra, detaljstyrs inte av politikerna. Dvs det blir upp till verksamheterna att bestämma hur man förbättrar arbetsmiljön för bla barnmorskorna med dessa extraresurser. Det känns väl ganska rimligt: Att olika verksamheter får bestämma själva utefter egna utmaningar?

    SvaraRadera