12 november 2013

Ny skandal - då växer SD igen.

Funderar på det här med SD. Oavsett hur mycket rasism, skit och vilka myter deras politik bygger på så växer de stadigt. Varje gång "etablissemanget" konfronterar SD så är det fler som får upp ögonen för alternativet som inte är med i spelet i mitten.

Risken är jättestor att fler och fler väljer att gå med i alternativet till den grå massan med den själsdödande politiska retorik som vi har idag. Den möjliga väg som Karin Pettersson målar upp med frihet genom jämlikhet som politisk kontrast till borgerlighetens mer kortsiktiga plånboksflörtar är den jag ser som utvägen.

Socialdemokraterna måste möta smygrasism, social oro och allt trögare social rörlighet med aktiva insatser. Här har fackföreningsrörelsen också en stor uppgift. Det stora misstaget man kan göra är att kalla skapandet av möjligheter för integrationspolitik eller liknande. Det som behövs är insatser som är bra för alla, nya svenskar och gamla. Utbildning, arbetsmarknad, välfärd, bostäder, framtidsfrågor. Det är också så vi minskar SDs inflytande över den politiska debatten. Utmana dem på riktig politik istället för att spela på deras planhalva där halva sanningar, överdrifter och rena påhitt kan bemötas så ofta att de blir sanna.

Jag förstår samtidigt den starka viljan att bemöta SDs stolligheter. Det är som en reflex. Tyvärr är det en reflex som vi måste motarbeta. Den enda som vinner på att ett samfällt politsikt och medialt etablissemang attackerar dem är SD själva. Denna vecka öppnas dammluckorna igen och jag kan tyvärr förutse resultatet.

Jag tror att valresultatet kommer att bli sämre än dagens opinionssiffor för SD men jag tror att de kommer att försvara den position de har uppnått. Många av dagens sympatisörer är helt enkelt missnöjda med att övriga partier inte ser dem, att SDs enkla lösningar är precis så enkla som de låter.

Att paritets retorik har börjat fastna i mediernas medvetande är en sak. Att den även avgör andra politiska agendor är än värre. Istället för framtida möjligheter ser kommun efter kommun tillskottet med mänskliga resurser från andra länder mer som problem.
Så kom igen nu kära partiledning. Låt oss prata om jämlikhet och ge oss ner i verktygslådan efter arbetsmarknadspolitik, utbildningspolitik och bostadspolitik. Det väcker tankar om en bättre framtid. För alla svenskar, oavsett om vi är det från födsel eller ej.


AB, AB
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

13 kommentarer:

 1. Oj, så fel Du har. Du lever i en värld långt utanför Sveriges vardag. I en ostkupa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore intressant att få veta vad det är jag har fel om? När det gäller verklighetsuppfattning så duger nog min ostkupa lika bra som din egen, hur den nu ser ut. Kan lova att min vardag i Sverige är väldigt innanför för mig.

   Radera
 2. Assar L anser, med goda skäl, att svensk arbetsmarknad och
  bostadsmarknad inte är anpassade och inte hinner anpassa sig
  till den stora invandring vi haft de senaste åren. På vilket sätt
  har Lindbeck fel? Förklara!
  Jan Tullberg menar att invandringen idag kostar folkhushållet
  3% av BNP. Är kalkylen fel eller är kostnaden försumbar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lindbeck har fel på det sättet att det inte är en självklarhet. Med nuvarande politik så kommer de sociala problemen att öka men med en progressiv och expansiv välfärdspolitik så kan vi ta emot de mänskliga resurser som vill eller måste komma hit på ett effektivt, positivt och värdigt sätt. Visst kostar invandring i ett kort perspektiv, däremot så ger den tillbaka i ett längre, dessutom har vi i Sverige en demografisk utmaning som vi måste lösa med hjälp av invandring så jag ser det inte så mycket som en kostnad som en investering, den investeringen måste vi däremot sköta bättre med satsningar på utbildning, bostäder och arbetsmarknad. Betong, böcker och jobb.

   Radera
 3. För helt andra och mer realistiska åsikter borde du läsa: After The
  third way. Social democracy and the future. Dina partikolleger på kontinenten anser sig inte de politiska verktyg du tror dig ha. Din och (s):s inställning är tröttande: det som inte gjorts och inte fungerat på 20 år, det kan nu utföras i rask takt. --- Icke trovärdigt.
  F ö: hur kan vi som enda västeuropeiska stat överlåta åt en
  myndighet (M-verket) att in blanco skuldsätta staten Sverige?

  SvaraRadera
 4. Det är ingen skandal att påtala att huvuddelen av dem som
  kommit till Sverige inte har flyktingskäl utan är anhöriga
  eller s k skyddsbehövande. Eller att vi inte vet vilka de är
  därför att de i god tid har slängt sina pass för att komma runt
  Dublinförordningen. Att Sverige skulle hyra fängelseplatser utom-
  lands för utländska medborgare (av ekonomiska skäl) är heller ingen skandalös åsikt.
  Att de ekonomiska flyktingarna var 500 tusen är oklart. Det
  är sådant som mörkas i Sverige. vi vill ju inte se verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett perfekt exempel på saker som numera ofta tas för sanningar eller som det inte är värt jobbet att bemöta. Sanningen är väl att de flesta invandrare är återvändande svenskar. Att EUs inhumana flyktingpolitik skapar desperation och död borde vi reagera mycket starkare mot.

   Radera
  2. Vad gäller arbetslöshet finns det tragiska siffror som gömmer sig om man studerar vidare varför arbetslösheten nu inte ger vika.

   Arbetslöshet svenskar 15-74 år: 6.4%
   Arbetslöshet utlandsfödda : 15.9%
   Arbetslöshet födda i Afrika : 28.8%
   Andel i gruppen långtidsarbetslösa som är utlandsfödda : 43%
   Andel i gruppen som uppbär "socialbidrag" som är utlandsfödda : 60%

   Att blunda för dessa fakta som man gjort under decennier när trenderna varit tydliga har gett oreparerbara skador på det svenska välståndet.

   Sverige behöver STÖRRE invandring av välutbildade.
   Sverige har ingen arbetsmarknad för de mängder av människor vi nu tar emot med mycket låg utbildning eller ingen utbildning alls.
   Det torde stå rätt klart för de flesta att det finns ett oerhört stort problem med både den totala storleken på invandring och hur gruppen ser ut utbildningsmässigt.

   Referens :
   Assar Lindbeck om problemen med vår arbetslöshet/invandring
   http://www.youtube.com/watch?v=TOZVXQ2ojBA
   http://www.youtube.com/watch?v=lBFDAbb0jx0

   Verkligheten var det, ingen verkar våga hantera den.

   Radera
 5. Okunnigt eller demagogiskt. Återvändande svenskar behöver inte
  uppehållstillstånd. 100 000 PUT är något som förändrar Sverige
  demografiskt. Det är 100 000 utländska medborgare som Sverige
  hädanefter tar ekonomiskt ansvar för. Varje icke-EU-medborgare som tilldelas PUT av Migrationsverket kommer under sin livstid
  att kosta Sverige ca 4 mkr. (Norska statistiska centralbyrån för
  norska förhållanden men överförbart.)

  SvaraRadera
 6. Staffan Du förkastar två sanningar genom att framföra en osanning, att återvändande svenskar skulle vara flest.
  Är inte detta problemet egentligen att det finns så många myter om invandringen och att sd inte är de som sprider flest.

  SvaraRadera
 7. Kära räknenissar.
  Det är inte ofta jag hänvisar till regeringen men här har ni fakta och andra argument för medmänsklighet. http://www.regeringen.se/sb/d/17468
  Andra fakta som visar att människor från andra länder har större sociala problem visar bara att vi borde jobba annorlunda, inte att vi ska tacka nej till mänskliga resurser. Från ungefär 2015 kommer arbetskraftsbrist att bli ett växande problem i många yrken, inte minst i offentlig sektor. Att det samtidigt råder hög arbetslöshet, bland såväl infödda som invandrade beror till stor del på att vi istället för utbildning, bostadsbyggande och arbetsmarknadsåtgärder har sysslat med det abstrakta begreppet integrationspolitik.
  Det är svårt att komma in och få ett fast grepp på svensk arbetsmarknad, för alla nya, även för unga men att tro att minskad invandring är lösningen på social segregation. Nej. Alla behövs. Eller hur var det Moderaterna sa Jonny?http://www.regeringen.se/sb/d/17468

  SvaraRadera
  Svar
  1. Punkt 14 i din referens var ju rejält med snömos.

   För övrigt, se min kommentar ovan.

   Radera
 8. Intressant att du hänvisar till regeringen för fakta och argument utan att förstå att dessa är halvsanningar och propaganda om du verkligen vill lära dig något måste du själv bilda dig en uppfattning som baseras utifrån en vidare bas-denna resa kan du bara göra själv.
  Samtidigt är du politiker och som sådan med ett begränsat eget utrymme för egna åsikter. "lyssna till väljarna" eller lyssna till partiet välj själv vilka du representerar.

  SvaraRadera