29 maj 2013

Vad är det för politiker vi har?Läste idag på morgonen en Demoskopundersökning som är gjord med drygt 350 landstingspolitiker i Sverige (svarsfrekvensen var 48% av 747 tillfrågade). Politikernas svar har gett följande:
En analys av vad som gör en region attraktiv visar att det allra viktigaste är nivån på landstingsskatten, följt av natur- och grönområden och tillgång till karriärmöjligheter.

Så funderade jag lite på om jag som Personliga Persson i mitt stilla sinne skulle säga tvi fast ingenting säga. Men jag kom fram till att det är nog läge att säga något:
Nivån på landstingsskatten? Allvarligt? Natur och grönområden? Allvarligt?
Västra Götalandsregionen har bland de allra vackraste naturområden som går att skåda i hela världen men just där de finns, bland Dalslands skogar och sjöar och bland Bohusläns klippor, där minskar befolkningen på många platser.
Nivån på landstingsskatten är säkert något som politiker slår i huvudet på varandra när de möts i SKL men i Västra Götalandsregionen höjde vi i januari skatten med 25 öre. Inte ett pip har hörts om att flyttlassen packas av denna anledning. Trängselskatt verkar vara något mer påtagligt som irritationsmoment om något.
När vi pratar tillgång till karriärsmöjligheter börjar vi väl närma oss sanningen. Det som hittills skapat flyttning inom landet är framförallt arbetsmarknaden. I Göteborg har flyttlassen i nybildade familjer gått från stad till förort och kranskommuner. Tillgången på bostäder vi har råd med är det avgörande för den strömmen. I politikernas ögon kommer tillgången på bostäder på en sjuttonde plats, den sista på Demoskops lista.
Det som jag själv bedömer som det enskilt viktigaste för en regions attraktivitet för människor hamnar på nionde plats. Tillgång till arbete.
Saker som anses viktigare än detta av landstingspolitikerna är tillgången till nöjen, tillgängligheten i sjukvården och väntetiderna i sjukvården.
Som tur är har jag i min region möjlighet att påverka våra socialdemokratiska politiker. För om vi som är politiskt aktiva har en bild av att det räcker att skapa naturreservat och sänka skatten för att få människor att flytta till vår region så är vi väldigt illa ute.
Sjukvården är regionens största uppdrag och den ska självklart fungera så bra och effektivt som det är möjligt men att bortse från vikten av att bygga förutsättningar för näringsliv och människor att utvecklas vore oerhört farligt för vår region. Så det gäller för oss som är politiker att skapa ett utbildningssystem som håller från vaggan till graven, att skapa infrastruktur och samarbetsarenor för företag, akademi och offentlig sektor och inte minst bostäder som nybildade familjer har råd att flytta in i på bekvämt avstånd från arbetsplatserna.
- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar