4 maj 2013

Rätt beslut men inte ett självklart - Nej till folkomröstning i Göteborg.

Idag slår den politiska majoriteten i Göteborg fast sin uppfattning att man kommer rösta mot en folkomröstning om trängselskatt i Göteborg.
Det är rätt beslut.
Samtidigt är det ett väldigt svårt beslut av flera orsaker. 
 1. En gång har en s-ledare utlovat folkomröstning innan trängselskatt skulle införas i Göteborg.
 2. Ett folkinitiativ (oavsett om det startades och kampanjades av GT) har lämnat in de röster som behövs för att väcka frågan i fullmäktige. Det är ingen lätt uppgift, inte ens för en tidning och visar på att frågan väcker stort folkligt engagemang.

Ändå är beslutet i mitt tycke rätt.

 1. Det Västsvenska paketet är nödvändigt för utvecklingen av infrastrukturen i regionen och trängselskatten är en del i paketet, inte bara genom finansieringen utan också genom att den faktiskt minskar antalet bilar på vägarna.
 2. Det har redan investerats för mycket pengar. Bara uppsättningen av betalstationerna har varit väldigt kostsam. Förstudier, markarbeten, trafikomläggningar osv. 
 3. Om Göteborg tvingas att själva lägga in de pengar som trängselskatten skulle ha betalat kommer det att innebära ett ännu hårdare tryck och minskat fokus på de verksamheter som   redan nu hade behövt större fokus. Barnomsorgen, grundskolan, gymnasieskolan och äldreomsorgen.
 4. Endast hälften av passagerna betalas av göteborgarna. Vi låter alltså andra betala för att utveckla vår stad. Lite Robin Hood är det.
 5. Frågan är fel ställd och visar upp trängselskatten som en enskild företeelse, som att den inte alls är del av ett större sammanhang.
 6. I Stockholm där man hade folkomröstning om trängselskatt var förutsättningarna klara redan när man införde trängselskatt på prov. I Göteborg har det aldrig varit fråga om en provperiod.
Tillsammans gör det att beslutet att säga nej till folkomröstning är rätt. Tyvärr har Moderaterna i Göteborg inte kunnat visa samma vilja att utveckla staden utan kommer troligen att med stöd av några få rösters övervikt vid ett lokalt möte riskera Västsveriges fortsatta utveckling och att oavsett utgång i folkomröstningen åtminstone både försena och fördyra det Västsvenska paketet.

I det läge vår stat har satt sig i nu att man hela tiden balanserar skatteintäkterna mot skattesänkningar istället för investeringar så finns inte någon praktisk möjlighet för staten att kliva in och betala för större infrastruktursatsningar helt själv längre. Det tycker jag är dåligt men det är faktum och kommer inte att ändra sig med en socialdemokratisk regering, åtminstone inte på kort sikt.

I förlängningen leder den nuvarande statliga åtstramningspolitiken till att landsting och kommuner tvingas höja sina skatter - höjda kommunalskatter är ett oerhört dåligt fördelningspolitiskt steg och det är därför rödgröna kommuner och landsting håller emot och sliter på personal, lokaler och befolkning istället för att höja skatten- något som egentligen behövs för att upprätthålla och svara upp mot befolkningens krav på välfärden.

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

2 kommentarer:

 1. Politikerna har beslutat att folket inte har rätt åsikt ang trängselskatt i Göteborg.
  Så därför beslöt politikerna att folket inte får yttra sig i den frågan.
  Politikerna är ju mycket mer intelligenta. (Tror de själv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken åsikt majoriteten av folket har det vet vi ju faktiskt inte. Vi vet att många vill folkomrösta. Den politiska majoriteten i Göteborg vill inte folkomrösta om ett ja eller nej till Trängselskatten. Den frågan är för enkelt ställd och kan inte ställas utan sammanhang.
   Ser fram emot att alla som tror att politiker är någon slags rymdmänniskor engagerar sig i de partier som de sympatiserar med, sätter sig in i frågorna och förstår de komplexa sammanhangen. Har inget med intellegens att göra, endast ambition.

   Radera