17 maj 2013

Klassisk skitvecka i ett allt borgerligare Sverige

Veckan som gått har bjudit på så många goda blogguppslag som inte blivit skrivna,
åtminstone inte av mig.
Ojämlikheten fortsätter att öka, den psykiska ohälsan ökar, självmorden ökar - framförallt bland unga med arbetsförhinder, riksrevisionen sågar regeringens politik mot ungdomsarbetslöshet, psykiskt sjuka ska tvingas till jobbet, det är populistbonanza bland Moderaterna i Göteborg, upprop mot stora barngrupper i förskolan, ord utan mening i borgerliga regionbudgetförslag m.m.
Uppdatering: Facebookcensur av feministiska blogginlägg, apoteksreformens vinnare, övertidsuttaget fortsätter att öka

Det finns med andra ord en fontän av bloggidéer att ösa ur. De flesta är symtom på ett och samma tema. Det samhällskontrakt som upprättades under rekordåren är definitivt brutet. Mitt parti försöker rädda spillrorna av välfärden men fastnar allt för ofta i det ekonomiska ansvarets garn, de borgerliga partierna tycker att deras plan funkar ganska bra. Att man inte ser helheten i samhället utan räknar pengar i olika plånböcker. Bra med mycket till privat konsumtion, samtidigt som folk får ställa in sig på privata pensions-, sjuk- och  inkomstskyddsförsäkringar. För de som har råd förstås.

Den politiska kamp som pågår är egentligen inte en om kronor och ören utan en kamp om människosyn. Min chef uttryckte det mycket bra i ett samtal här i veckan.
 - Vi går från en positiv till en negativ människosyn. När vi tidigare sagt - Du kan, du vill, du vågar! Säger vi nu - du vill inte, du kan inte, du måste kontrolleras.
Det är piskan istället för moroten om man så vill. Kampen om framtidstro eller framtidsrädsla för att uttrycka det på ett tredje sätt.

Så förutom sommarens antågande är det inte mycket att glädja sig åt i konungariket (bara en sån sak) Sverige.

På ett personligt plan har jag varit med om ett inspirerande och tankeväckande socialt mediemöte i Borås, haft intressanta och lärorika möten med jobbet och haft tid att reflektera över min egen roll lite här och där i tillvaron. Förhoppningsvis ger det kraft att skriva de där blogginläggen framöver.

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar