13 mars 2013

Vad gör bästa Beatrice nu?

Mångfald är snyggt
Dagens absolut mest läsvärda och tänkvärda text är författaren Jonas Hassen Khemiris brev till justitieminister Beatrice Ask i DN. Som tur var är det inte bara jag som tycker det.

Han visar ur sin personliga historia hur myndighetspersoner redan idag ser och gör skillnad på svenskar som ser ut enligt normen eller som ser ut som invandrare.
Att vi kan, ska och bör föra en diskussion om strukturell rasism i Sverige är inte något konstigt. Att den finns verkar i och med Reva vara fastställt. Hur vi hanterar den är däremot sällan behandlat. Hur kan vi tro att människor ska känna delaktaktighet i samhället om de stängs ute. Karin Pettersson har skrivit bra om det här två veckor i rad med uppmaningar till de svenska socialdemokraterna.

Jag har en idé om att vi måste se alla människor som individer och att det är på den vägen vi ska nå bortom segregationen. Om vi ser somalier som en grupp snarare än som personer så kommer lösningarna som skapas för att "integrera" somalier att vara baserade på gruppen istället för de individuella behoven.

Därmed så tycker jag att all integrationspolitik bör strykas och ersättas med arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik och utbildningspolitik. Att personers sociala bakgrund och situation är viktig det vet vi men vi vet också att den grupp som idag ses som socialt utsatt kan vara något annat om några år. Se på hur de inomeuropeiska flyktingarna från det forna Jugoslavien 20 år senare är en lika naturlig del av det svenska samhället som jag själv.

Att Jonas Hassen Khemiris text berör visar den stora uppmärksamhet den har fått i de sociala medierna. Det öppnar nu en ingång för den politiska världen att starta en ny diskussion om värdegrund, om hur vi ser på varandra och hur vi behandlar varandra.
Jag tror att det är en av de viktigaste diskussioner vi kan föra för att upprätthålla förtroendet för demokratin. Att vi har ett främlingsfientligt parti som har 10 procents sympati i opinionen är utslag av att politiken har trätt tillbaka från uppdraget som fyrbåk för upprätthållandet av mänskliga rättigheter och drivmotor för att skapa ett bättre samhälle.

Att klä en humanistisk politik i konkreta förslag skulle vara att avskaffa ordet integrationspolitik och istället lägga än mer krut på utbildningspolitik, bostadspolitik och arbetsmarknadspolitik. Att dessutom lägga mer krut på att skapa en fristad i Sverige för förföljda och att ha en strategi för att de ska lyckas här istället för att under etiketten migrationspolitik lägga samhällets resurser på att pröva och utvisa skyddsökande. Det vore något.

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

2 kommentarer:

 1. You´re on to something Staffan..... Bra skrivit!

  /Jer

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att vi i stället skall fundera över
  hur det kommer sig att så många flyktingar väljer
  Sverige. Vi skall fråga Forfang, chefen för Norges
  immigrationsmyndighet. Han vet att det bl a
  sammanhänger med våra social förmåner åt de
  nyanlända. F ö medger Kemiri att han inser att det
  finns en konflikt mellan ett allmänt välfärdssystem
  och stor invandring och att han inte har bra svar.
  Därför skriver han om annat än det.

  SvaraRadera