19 mars 2013

Sätt fokus på arbetslösheten!

Allt fler blir långtidsberoende av försörjningsstöd i min stadsdel. (Askim-Frölunda-Högsbo) Eftersom den ser ut som ett Göteborg i miniatyr så kan jag tänka mig att detsamma gäller generellt. Den största enskilda anledningen är bristerna i arbetsmarknadspolitiken och de urholkade arbetslöshetsförsäkringarna.

Skillnaden mellan de som har fäste på arbetsmarknaden och de som står utanför manifesteras därmed allt tydligare i den borgerliga politikens Sverige.
Att ingen i regeringen gör någonting är uppenbart. Det är upp till var och en att bli "anställningsbar".

Borgerligheten vill ofta låta det verka som att deras politik är en naturlag. Att det är så det måste vara. Inget kunde vara mer felaktigt.

Att mängder av människor i Sverige, av vitt skilda anledningar, måste ha hjälp för att vara attraktiva på arbetsmarknaden är uppenbart för alla (utom för regeringen).
Det kan handla om subventionerade anställningar, utbildning, praktik m.m. så länge det är individuellt anpassat.
En 55-åring från Saab har helt olika behov än en 26-åring utan gymnasiebetyg men på arbetsförmedlingen får de samma behandling.

I dagarna är det lätt att tro att det är migrationsministerns rasism som är det stora samhällsproblemet. Det ska inte förringas men främlingsfientlighet och rasism uppstår i samhällen där människors förmågor och drömmar inte tas tillvara. Där de lämnas utanför och utan framtidstro.

För att återfå framtidstron krävs att Socialdemokraterna kan presentera tydliga alternativ till den moderata regeringen. Att man står för den socialdemokratiska arbetslinje som är basen. Att stå upp för löntagares rätt, offentliga investeringar och jämlikhet.

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

2 kommentarer:

 1. Det är inte arbetslösheten i sig som är största problemet.
  Jag tycker det är alldeles fel focus på det.

  Det är att arbetslösheten håller på brisera till en social bimb som är det allvarliga.

  Nu föreslår Moderaterna än mer press på de som uppbär försörjningsstöd , detta med en propaganda som är ren lögnaktig.
  ( tar inte upp det, men kolla vad som sägs. )

  A-kassan vet vi redan berör allt färre, och alltfler behandlas illa i FAS
  och FAS-3

  Allt detta kommer leda till att arbetslösa vilken social system de tillhör, tvingas allt mer till kriminalitet.

  Detta i sin tur kommer nyttjas till att sätta kort sagt arbetslösa i fängelser. Där man sedan kommer nyttja dessa i arbete
  kort sagt fängelset används som ett bemannigsföretag.

  Det första som måste göras är höja ersättningar i a-kassa, sjukförsäkring. fler som blir medlemmar i fack och a-kassa
  och att man verkligen förklarar dess betydelse.

  Jobb är inga problem det finns hur mycket som helst.
  problemet är bara att tvinga folket betala för att de ska bli utfört.

  SvaraRadera
 2. "Att mängder av människor i Sverige, av vitt skilda anledningar, måste ha hjälp för att vara attraktiva på arbetsmarknaden är uppenbart för alla (utom för regeringen)."

  Företag anställer inte för att de finns duktiga arbetssökande. Företag anställer när de finns efterfrågan på deras varor och tjänster och de behöver fler som arbetar i företaget. Den privata sektorn har inte som mål att skapa sysselsättning utan vinst. Det borde vara uppenbart för alla att privat sektor endast kommer att anställa precis så få som behövs för att leverera de varor och tjänster som efterfrågas. De sysslar inte med välgörenhet utan vill anställa så kvalificerade och meriterade arbetssökande som möjligt till så låg lön som möjligt för att generera så hög vinst som möjligt.

  Under långa perioder av massarbetslöshet som det har varit i Sverige sen början på 90-talet blir självfallet arbetsköparna bortskämda. De kan välja och vraka bland högt kvalificerade och motiverade arbetssökande och kraven för en anställning skruvas hela tiden upp i takt med att utbildningsnivån generellt ökar och massarbetslösheten består.

  Jag tycker socialdemokraterna ska sluta fokusera så ensidigt på utbudssidan i arbetslöshetsproblematiken och inse att det behövs fler arbeten! Inte bättre utbildade/arbetstränade/billigare arbetssökande.

  Det krävs att staten skapar arbete för att full sysselsättning ska återupprättas.

  se gärna vidare ex här:

  http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=16629

  http://www.youtube.com/watch?v=sXY8mZKfXUY

  SvaraRadera