4 februari 2013

Den största orättvisan - krönika i Ny tid - Göteborgsområdet

Nedanstående publicerades i dagens (4/2) Ny tid (dock ej på nätet)
Vad är den största orättvisan i Göteborg idag? Är det inte de urholkade socialförsäkringarna? Skillnaden mellan arbetslösa och arbetande? Är det skillnaden mellan barn som lever i överflöd eller fattigdom, relativ eller ej?
För vissa är trängselskatt den största orättvisa av människor skapad.

Tro mig när jag säger att alla dessa har fel.

Vi har pratat om att klassmarkörer som tandhälsa och simkunnighet måste bort. Det finns i Göteborg idag en markör som är så slutgiltig att allt annat bleknar.
Det finns saker som går bortom klass, som är en fråga om människors lika värde.

I Göteborg är den största orättvisan att du kan förvänta dig att ditt liv är upp till nio år längre om du bor på en plats i staden jämfört med en annan. Det är lite skillnad när man ser fram emot pensionen om det är tio år eller nära tjugo du har kvar att leva.

Nu börjar Angereds Närsjukhus att byggas, ett steg, det största på länge, för att öka förutsättningarna för ett långt liv i hela staden. Ändå är den effekten så mycket mindre än vad andra saker kan bidra med. En blandad bebyggelse i hela staden, en skola där allas möjlighet att lyckas är lika stor. En arbetsmarknad som förmår att använda erfarenheter som går utanför mallarna. Det här måste lösas.
Annars är det inte bara ett misslyckande för integrationspolitiken, bostadspolitiken och arbetsmarknadspolitiken. Det är ett svek mot allt vi tror på som socialdemokrater och ett svek mot alla Göteborgare.


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 


Fler bloggar om: Politik 


- Posted using BlogPress from my iPad

1 kommentar:

  1. Det är bra med ett nytt sjukhus, absolut. Men det grundläggande för att komma till rätta med denna den största av orättvisor är ökad jämlikhet, minskade klyftor. Som Michael Marmot, professor i offentlig hälsa och epidemiologi, så elegant visar i "The Status Syndrome: How Social Standing Affects Our Health and Longevity". Men det vet du ju redan :)Och de flesta andra. Så frågan är - varför går vi åt andra hållet..?

    Mvh Fredrik

    SvaraRadera