19 december 2012

Fria ord vs kommunalskatten

Göteborgs-Postens insändarsida heter Fria ord.
Jag brukar läsa den varje dag för att se vad folk engagerar sig över för tillfället.
Denna dag var inget undantag men den var lite extra klurig för oss som är aktiva i den lokala politiken.
Dels var det en V.Gustavsson som skrev in och klagade över den höga kommunalskatten.


Och en Jesper som skrev in och klagade på nedskärningarna i kommunen.

Det blir ju uppenbart för var och en att dessa två önskemål är lite motstridiga.
De visar också på det grundläggande problemet vi har i Sverige idag. Sedan borgarna 2006 valde att sänka skatten och sälja av vinstgivande statliga bolag å ena sidan och å andra sidan fryst kommunbidrag och valt att lägga allt högre kostnader för arbetslösa på kommunerna via försörjningsstödet så förstår åtminstone jag att V.Gustavsson och Jesper inte kan få det de önskar, åtminstone inte före 2014. Läs Christian Norlin om detta!

Igår gick Centerpartiet ut med idéer om ett större inslag av platt skatt. På inkomster är detta något som jag fullständigt förkastar eftersom det ökar ojämlikheten i samhället. Punktskatter är per definition platta och passar utmärkt på den typ av produkter och tjänster som vi vill att människor ska ägna sig mindre åt. Bilkörning, sprit och tobak är ju goda exempel på detta.

Det finns en tydlig risk med att med en lägre kommunalskatt leder till högre egenavgifter på t.ex. sophämtning, vatten, dagis (om maxtaxan tas bort) osv. Jag har inte kollat om det är så i Stockholm men det är min gissning. Någon däremot?

Den största förutsättningen för att få in mer skatter är att fler är med och bidrar så den absolut bästa chansen både Jesper och V.Gustavsson har är att vi får en regering som tar arbetslösheten på allvar och arbetar för att skapa nya jobb och ge människor bättre förutsättningar att ta de som redan finns. 

Martin Moberg om Centerns fumlande
Lennart Holmlund om vräkta barn
Lena Palmén med ett öppet brev till Hillevi Engström

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar