2 december 2012

En helg med framtidspartisterna

Ibland är det lite tyngre att ägna sig åt politik, det är då den typen av vitamininjektioner jag fått den här helgen behövs.

Jag har varit på ledarskapsutbildning med ett tjog andra socialdemokrater från Göteborg. Första kurstillfället av ca tio som pågår till januari 2014. En av de saker som visar att partiet faktiskt har tagit talet om framtid på allvar är att just de kriterier som ställdes upp på förtroenderådet var säkrade. Hälften av varje kön (även hbt-personer var representerade), en fjärdedel under 35 och även i övrigt var det en sammansättning på gruppen som någorlunda motsvarade samhället.
I morse knåpade jag ihop följande rader tillfället till ära:
Människor
I ny skrud inför varandra
Samlade av makterna
Att förändra världen
Politiken hölls i bakgrunden, den stannade vid fikaborden. Istället koncentrerade vi oss på verktyg för processinriktat ledarskap, den typ av ledarskap som vi bör ha för att involvera medlemmar och vitalisera folkrörelsen.

Överallt i landet hålls denna typ av utbildningar. Jag kan inte bedöma deras kvalitet men om det någorlunda motsvarar det vi kommer att få till livs under detta dryga år så kommer det 2014 finnas ganska gott om väl rustade politiker som kan fylla på listorna.

Om det är något som oroar mig så är det hur partiet på riksplanet ska lyckas fylla den höga målsättning som man satte upp på förtroenderådet. Minst 25% under 35 år på valbar plats.
Göteborgsbänken består idag av 5 politiker. Ingen är under 35 men vi har faktiskt en ledamot, Shadiye Heydari, som har utomnordisk bakgrund. Det som behöver hända för att uppfylla partiets nya riktlinje är att två av dessa fem behöver lämna. Lars Johansson är över 60 och kanske lämnar på egen begäran men ingen av de andra borde egentligen göra det. Det är tre ledamöter som gör sin första mandatperiod i riksdagen,  Cecilia Dalman Eek ersatte Leif Pagrotsky så sent som i oktober. Den fjärde är Gunilla Carlsson som är kulturpolitisk talesperson för partiet.

För att få in två under 35 krävs alltså dels att vi gör ett betydligt bättre valresultat än senast för att få in sex ledamöter, vår femte ledamot kom in med ett nödrop då. Dels behövs att de som stod på platserna närmast efter Dalman Eek ska lämna rum för två kandidater under 35. Då kanske vi lyckas i vår valkrets.

Hur det ska gå i mindre valkretsar det återstår att se. Att det finns en stor risk för uppslitande maktstrider är väl ändå inte någon vild gissning.

Nåja, trots mina misstankar om att partiet inte riktigt kommer att lyckas med sina målsättningar 2014 så ökar ju ändå chansen. Själv ser jag fram emot den personliga utveckling den här typen av utbildning och inte minst de fortsatta mötena med mina kamrater i framtidspartiet!

Bloggat har:
Ulf Bjereld om debattklimatet i svenska medier.
Håkan Nilsson om hur Kommunalarna har det på jobbet idag
Martin Moberg om McDonald's och jobbtrafficking
Nils-Erik Lindblom om att SD ökar trots att de krisar

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar