3 december 2012

Billström förnekar allas lika värde

Min väckning är synkad med ett av morgonekona, klockradion bjuder på senaste nytt i uppvakningsögonblicket, inte sällan resulterar det i en stark påminnelse av det gamla (?) ordspråket:
Jag vaknade - så var den dan förstörd
Idag var en sådan dag.
Anledningen var och är vår (genom kass riksdagsvalsröstning) väl förtjänade migrationsminister Tobias Billström. Han ansvarar för hur det går till när människor med andra medborgarskap vill flytta till Sverige. Han sorterar under Justitiedepartementet och skall inte förväxlas med Erik Ullenhag som är integrationsminister och sorterar under arbetsmarknadsministern.

Nå låt oss återvända till Billström.
Han har i sann omvårdnad av arbetslinjen framför människovärdigheten och vanligt folkvett börjat fundera på villkoren för anhöriginvandring.

Det är tydligen alldeles för klena regler. Eftersom vi bryr oss mycket mer om vad människor som bor i landet producerar än hur de mår så måste dessa skärpas upp.
2010 infördes en regel för att den som ska kunna få uppehållstillstånd för sin familj måste kunna visa att man har bostad och jobb. Denna regel har visat sig vara ganska få som påverkas av. Då skulle regeringen kunna välja att istället välkomna nya människor till landet utan försörjningskrav. Barn och vuxna som kan behövas för att utveckla landet i framtiden.
Så här säger Billström.
– Helt klart är det så att det är ett alldeles för litet antal människor som omfattas av försörjningskravet som det ser ut, och det gör det ganska meningslöst.
Istället för att dra slutsatsen jag drar ovan blir moderaternas att försörjningskravet ska utökas. Att detta innebär att familjer fortsätter att vara splittrade, kanske för att den som först kommer till Sverige måste fly hit, verkar inte röra vår migrationsminister i ryggen. Han verkar vilja lyckas med sitt jobb genom att få så lite som möjligt att göra. Stoppar vi migrationen till Sverige har han ju världens lättaste jobb.

En liten kuriosa i sammanhanget är att vi först fick en migrationsminister 1996. Det var alltså i den period när arbetslösheten var som störst och det var krig i Europa som staten började se invandring som något annat än ett arbetsmarknadsproblem. Det säger en hel del.

Att tro att vi utvecklar människor och vår gemensamma framtid genom att hålla familjemedlemmar skilda från varandra är vi på väg ner på det sluttande plan som slutar någonstans vid Sverigedemokraternas knätofsar.

Det är i det här läget som jag tycker att nationalstaten är en av de sämsta uppfinningar vi har. Liksom den paternalistiska hållningen hos politiker i allmänhet.
Alla kommuner jag känner till välkomnar att barn föds där eftersom man vill vara en plats med en framtid. Att få nya människor på andra sätt verkar däremot vara av ondo på en hel del håll. Detta trots att om bara några år så kommer vi att ha arbetskraftsbrist, vi har redan nu bristyrken och de kommer att bli fler. Med lite ordning och reda på praktik, yrkesvalidering och språkstudier, sett för varje individ så hade vi kunnat lyckas betydligt bättre.

Jag vill varken ha migrationspolitik eller integrationspolitik. Jag vill ha arbetsmarknadspolitik, utbildningspolitik och bostadspolitik. Jag vill ha en arbetsförmedling som ser till individer. Jag vill ha företag, offentlig sektor och organisationer som hjälper till med bra skolor, praktikplatser, yrkesutbildning och jobb. Jag vill att de områden dit flyktingströmmarna söker sig förändras genom strategiskt byggande, det är oftast ett kommunalt ägt bostadsbolag som har det i sina händer.

Det allra värsta i detta är för att regeringen de senaste 6 åren har lagt pengar i fickorna på McDonalds och att istället för att prioritera vår gemensamma framtid prioriterar vår enskilda samtid. Den prioriteringen betalar arbetslösa, sjuka, flyktingar, skolelever, offentliganställda och alla andra som på något sätt behöver samhällets resurser i kortare eller längre perioder. Det riskerar att istället för att vända utvecklingen i Sverige mot en ljusnande framtid sänker vi oss ner i vintermörkret och riskerar att vintern blir outhärdligt lång.

SR, AB, SvD, AB, SVT
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

4 kommentarer:

 1. Ta det lugnt! Billström menar ändå inte vad han säger. Det hela är bara ett moderat utspel på grund av att SD börjar bli för populära.

  SvaraRadera
 2. Så då ska vi tycka synd om norrmännen? http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Asylrekord-i-Sverige---nedgang-i-Norge-7058004.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har redan problem med arbetskraftsbrist och de problemen kommer att växa.

   Radera
  2. Något säger mig dock att det problemet är angenämare än motsatsen.

   Radera