25 december 2012

Årets nyord: Borgberäkning

Jag läste nyss en underhållande artikel på GP.se om nyorden som försvann. Ett nyord vi kan skapa är Borgberäkning - en uppenbart felaktig beräkning som skapas för att ge utrymme för skattesänkningar för någon som inte behöver det.

Jo, jag är lite arg på vår fine moderate finansminister. Han har trixat igenom en budget i riksdagen för att två dagar efter det är klart förklara att de beräkningar den baseras på inte stämmer. Det innebär bl.a. en bolagsskattesänkning på 16 miljarder som inte har några kortsiktiga effekter i en tid där arbetslösheten ligger fast på läskiga 8 procent och spås att öka.

Anders Borgs agerande påminner om de grekiska tragedier (Kung Oidipus t.ex.) där hur mycket man än försöker inte kan undkomma sitt öde. Med den skillnaden att han inte försöker utan bara accepterar prognoserna och vägrar agera.

Han fortsätter också att hävda att låga nivåer i a-kassan förhindrar att människor fastnar i arbetslöshet. Detta när långtidsarbetslösheten ökar och Fas 3 har passerat 33 000 personer. Det finns över 200 000 personer i Sverige som varit arbetslösa i mer än 6 månader, det är ungefär hälften av de arbetslösa och 10 000 fler än för ett år sen.

Jag skulle vilja gå så långt att jag vill påstå att Anders Borg är ohederlig. Han vet att det han säger är felaktigt men eftersom hans syfte enbart är att sänka skatterna så gör han det utan att sky några medel. Trolleritrixet han kör är att så länge statens finanser är goda så kan man fortsätta sänka skatterna.

I mina ögon är det dubbelt  ohederligt eftersom det som behövs för att lyfta Sverige ur lågkonjunkturen är offentliga investeringar, bra socialförsäkringar och en aktiv arbetsmarknadspolitik. Regeringen menar säkert att det är vad de levererar men den nivå de erbjuder är långt ifrån tillräcklig. Det enda man kan vara säker på är mer skattesänknigar och ökad ojämlikhet. Oavsett vad Anders Borg säger själv, för han talar med kluven tunga.

Göran Johansson
AB

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar