22 november 2012

Sånt som gör mig arg


Jo, det var ett tag sen...
Största anledningen är att jag har varit i Ungern under några dagar. Där var jag bl.a. på besök i Kesckemét, en stad ungefär i Borås storlek. En av de som jag råkade på var en talesperson för den romska befolkningen.
Han berättade för oss bl.a. att hans folkgrupp hade gått från att 90% hade jobb till att 7% har jobb på ungefär 10 år.

Det och mycket annat som vittnade om den diskriminering romerna utsätts för av den ungerska högerpopulistiska/fascistiska regeringen gör mig förbannad över den flathet press och politik visar upp mot Sverigedemokraterna i vårt land. Eller kanske inte Sverigedemokraterna utan främlingsfientligheten i sig.

När en tidning som vill sprida muslimhat till Sverigedemokraternas partimedlemmar sprids köper pressen deras formulering "islamkritisk" (Efter en förmiddags twitterstorm har en del dock ändrat formuleringen). Ordet invandringskritisk börjar få fäste både i politisk kommunikation och i medier men eftersom Sverigedemokraterna inte heller gillar infödda svenskar med rötter i annat land så går det inte att tala om annat än xenofobi.

En annan sak som gjorde mig arg när jag kom hem från Ungern var att få veta att LOs ordförande möter Anders Borgs utsträckta hand om slopad diffrentiering av a-kassan med kommentaren "Bättre än ett Kinderägg" (flitigt citerad av borgerliga tidningar). Visst det är bra om Borg backar från detta misslyckade sätt att sänka fackliga löneanspråk men nog är det ändå värre att han infört dem från början.
Cynismen i Borgs agerande är skrämmande. Lika nonchalant som han skickat 50% av de arbetslösa från att ha ersättning från a-kassan till att inte längre ha det så är den reform som varit störst del i den utvecklingen inget värd.
Målsättningen att sätta arbetslösa utanför försäkringssystemet och försämra nivåerna så mycket att bara 1 av 10 arbetslösa får 80% i ersättning har ju lyckats, då kan vi helt plötsligt börja lyssna på LO. Att allt fler verkar på en arbetsmarknad där fackens inflytande är svagt eller obefintligt har ju också infriats tack vare regeringens cyniska politik för ett låglöneproletariat i Sverige.

Att LO i detta läge väljer att ta handen är helt okej men att de kallar det en gåva är inte okej. Inte okej alls och så länge kvalificeringskraven för ersättning från a-kassan fortsätter att vara hårda kommer det att dröja åtminstone ett år efter en diffrentierad avgift avskaffats innan vi kan se några resultat i ersättningstagare. Kvalificeringskraven och nivån i a-kassan måste också upp på bordet innan LO kan ropa Kinderegg. Att Löfvenmodellen kan hjälpa tiotusentals ungdomar att få jobb är naturligtvis strålande och det ska bli intressant att se vad regeringen mer kan ställa upp på för att få modellen att flyta.

Tydligt är ändå att de resurser som regeringen lägger i fickan på företagen och högavlönade istället för att använda till att få unga och långtidsarbetslösa i arbete fortfarande inte kommer till användning, trots att de visat sig lika verkningslösa mot arbetslösheten som en diffrentierad a-kassa har varit. Det var väl för att fler skulle jobba som alla skattesänkningar har genomförts? Eller?

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar