14 november 2012

I spänd väntan på nästa opinionsmätning! #sdgate

Det har varit en intensiv dag i de sociala medierna. Det överallt annat dominerande ämnet  har varit Sverigedemokraten Erik Almqvist och hans avgång som konsekvens av rasistiska och kvinnofientliga uttalanden på en film. (Varför filmade Ekeroth?)

Andra spännande händelser var annars lanseringen av Framtidspartiet och P1 Morgons debatt mellan Hanif Bali (m) och sluggern Patrik Björck (s) om den dåliga ursäkt till arbetslöshetsförsäkring som moderatregeringen är nöjd med.

Den fråga som surrar i mitt huvud är hur dagens dominerande nyhet kommer att påverka Sverigedemokraternas opinion. De har haft en mycket positiv trend senaste månaderna och frågan är om det är skälet till att Expressens avslöjande kom just nu?

Jag hoppas att jag har fel men jag tror tyvärr inte att ytterligare en ledande Sverigedemokrat gjort bort sig kommer att göra något större avtryck i opinionen. Jimmie Åkesson sa på presskonferensen att politik är en förtroendebransch. Hade det varit det hade SD inte haft en chans. Den ende som har i närheten av lika dåligt förtroende som Åkesson är Annie Lööf.

Jag tror tyvärr att sympatierna för SD är de röster som traditionellt sett gått till oppositionen under en mellanvalsperiod. (Förra mandatperioden hade Socialdemokraterna drygt 40% motsvarande tid). Det är de som är missnöjda med politikens resultat, de som inte tycker att de etablerade partierna levererar och de som vill ha en förändring, oavsett vilken. När skillnaden mellan regering och opposition är så liten som nu blir tron på en förändring så liten att man söker ett alternativ och det heter SD. Det är möjligt att några röster lämnar SD på grund av dagens avslöjande, frågan är om de gör det för de vanliga partierna eller om de läggs till den stora gruppen av osäkra väljare.

Den enda strategi som har visat sig framgångsrik för att hålla tillbaka populistiska krafter är en stark närings- och arbetsmarknadspolitik i ett välfärdssamhälle med stor social trygghet.

Vilket politiskt parti kan på heder och samvete säga att man är säker på att den egna politiken kommer att erbjuda en väsentligt annorlunda utveckling än idag? Miljöpartiet kanske, men deras tid som missnöjesparti är över.

Jag hoppas att socialdemokraternas väckarklocka har ringt de senaste veckorna och att man nu förstår att trianguleringen av moderaterna har nått vägs ände och man måste ta fram politik som relaterar till folkets behov snarare än moderaternas politik.

Bloggat har:
Westerholm, Högberg, Johansson, Möller, Moberg x2, Hellemark Knutsson, Lodenius

SR, SR,

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar