6 oktober 2012

Världen skapades 1 januari 2012 enligt Annie Lööf!

I början av veckan skrev Annie Lööf ett debattinlägg i GP, ett led i misskrediteringen av Socialdemokraternas budget.

Nu äntligen kommer repliker, dels från HRF:s Ella Nia, dels från nyinvalda riksdagsledamoten Cecilia Dalman Eek (Grattis!) och finansutskottets gruppledare Fredrik Olovsson.
Det är repliker som pekar på det uppenbara. Det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Det Annie Lööf och hotell och hennes inspirationskälla restaurangarbetsgivarna Visita gör är att glömma att världen fanns före 1 januari 2012.


Annie Lööf skriver:
"Sedan momsen sänktes vid årsskiftet har den utbetalade lönesumman i branschen ökat med motsvarande 6 000 heltidsjobb"

Det räcker att gå tillbaks i statistiken två år för att se att det "bevis" de anför inte håller. Det finns inte det minsta spår av samband mellan ökningen av lönesumman och den sänkta krogmomsen. Kolla själva, här är den procentuella utvecklingen av lönesumman i restaurangbranschen de senaste åren (SCB):.

Själva ökningen stämmer alltså men har inget att göra med den sänkta momsen och inte heller med antalet anställda. En spekulation man kan ha är att det är de svarta lönerna som minskar.

Det finns en annan tabell hos SCB som Annie Lööf inte bryr sig om att redovisa. Antalet anställda i branschen.
Det man kan se är att förändringen mellan 2011 och 2012 håller sig väl inom felmarginalen men att det skedde en stor ökning mellan 2010 och 2011 dvs innan den sänkta restaurangmomsen. 

Det finns alltså inga statistiska underlag som talar för Annie Lööfs önsketänkande om att sänkt restaurangmoms har givit någon som helst effekt på sysselsättningen. Att krogägarna har lagt 2/3 delar i egen ficka vet vi däremot eftersom prissänkningen i branschen totalt var 3%.

Jag ser detta som att vi har en närmast desperat näringsminister och ett Centerparti som väljer att ta genvägar i statistiken istället för att ompröva ineffektiv politik.

Det är dags för regeringen att sluta siffertrixa och börja arbeta om man menar allvar med sin  arbetslinje.

Viktor Tullgren visar i SvD på ett annat slarv Annie Lööf gjort denna veckan.

Göran Johansson om inga nya krisavtal, Westerholm om 15:2, Rödgrönt Göteborg om bra saker som händer här, Anna Ardin om att skrämselpropagandan inte kommer känna några gränser.

GP, BT, Fokus

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar