15 oktober 2012

LO, LO, Gamle vän!

Idag såg vi något som kan vara slutet av uppförsbacken på LOs långa marsch. Det är fortfarande långt kvar till mål (kommer kanske aldrig fram) men det borde vara slätare terräng om dagens besked följs upp och hålls i i avtalsrörelsen 2013.

LOs ledning och de två största LO-förbunden, Kommunal och IF Metall presenterade nämligen en modell för samordning som är offensiv, solidarisk, jämställdhetsskapande och långsiktigt hållbar.

Modellen går ut på att löntagare som tjänar mindre än 25 000 räknat som heltid får ett påslag i kronor, de som tjänar mer får det i procent. Innebörden blir att de som har lägre löner ska få möjlighet att snabbare komma ifatt. Detta är viktigt ur jämställdhetssynpunkt eftersom kvinnor är överrepresenterade i låglöneyrken.

Här har Arbetet listat hur modellen ser ut på ett lättfattligt sätt:
Lönekravet är formulerat som att alla med en lön lägre än 25 000 kronor i månaden ska få ett lika stort krontalspåslag och de med en högre lön ska få en procentuell ökning. Om till exempel lönekravet är 2 procent ska det fördelas på följande sätt, enligt LO:
1. Den som tjänar exakt 25 000 kronor får 2 procent vilket ger 500 kronor.
2. De som tjänar mer 25 000 får ökningen i procent.
3. Och de som tjänar mindre än 25 000 får löneökningen i kronor, det vill säga 500, vilket när man räknat ut procentsatsen blir en större ökning än de andra får.
Hur stora samordningens krav blir presenteras i december.

Förslaget innebär också ett förslag för föräldraförsäkringen handlar om att arbetsgivaren lägger till 10% under sex månader för den som är föräldraledig. Målet med förslaget är att män ska ta ut lika mycket föräldraledigt som kvinnor. Det här är ju något som skulle kunna lösas via lagstiftning men eftersom LO inte själva äger den möjligheten så är ju avtal den väg man kan gå.

Kort sagt så ser det mycket lovande ut med en stark samordning och en utsträckt hand för utökad samordning med tjänstemannafacken. Jämställdhetsfokuset i förslagen är något som jag gillar skarpt.

Kort sagt. Bra jobbat av LOs styrelse. Nu ska arbetsgivarna också köpa förslaget. Den matchen blir kanske inte så lätt som man hoppas. SKL har ju hittills visat mycket liten förståelse för sin möjlighet att skapa jämställda löner.

IF Metall, Handels, HRF

SVT, Arbetet
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar