5 september 2012

Regeringen behöver ett krig!

Intresserade av politik minns säkert den fenomenalt underhållande filmen "Wag the dog".
Jag tror att mäster Schlingmann nu sitter på sin kammare och försöker skapa en liknande distraktion.

I Göteborg är det Västsvenska paketet som verkar bli räddningsplankan nu när dagisköerna är borta.
Här finns ett prestigefyllt, politiskt högriskprojekt med tveksamt folkligt stöd där ansvaret av denna anledning hamnar i Anneli Hulthéns socialdeomkratiska kommunalrådsknä. Att projektets misslyckande är en förutsägelse som ännu saknar grund liksom de domedagsprofetior om störda hotell och nöjesparker vi hör är i sammanhanget ointressant, här ska fällas sossar.

Nu behöver moderatregering med bihang hitta något liknande. Anledningen är att deras egen politik inte tål granskning. 
Alla satsningar görs under lång tid, är återställare av tidigare neddragningar och bygger i allt väsentligt på förslag de sågade när de kom från oppositionen. Ibland visar de också en betydande brist på omvärldsanalys

Att de egna lösningarna med sänkt krogmoms och sänkt arbetsgivaravgift för unga inte gett några resultat förutom bättre marginaler för McDonalds och co. är inte heller lätt att försvara i en valrörelse.

Därför behöver borgarna en avledande manöver. Socialdemokraternas interna men offentliga debatt om en lösning för att förhindra stora mängder skattepengar försvinna ner i fickorna på välfärdsföretagen är naturligtvis en möjlighet men förhoppningsvis bara fram till kongressen 2013.
En annan är kanske att försöka så split mellan oppositionens partier men problemet är naturligtvis då att uppvisa en egen enighet som med nödvändighet ytterligare marginaliserar bihangen och därmed riskerar deras existens i riksdagen.

Det är naturligtvis så att regeringen inte är klar. Tidigare borgerliga regeringar har misslyckats kapitalt att hålla i den offentliga plånboken. Den här har hållit alltför hårt i den vilket ändå skapar ett bättre utgångsläge inför valen 2014. Regeringen kan dock sluta hoppas på att socialdemokraterna kommer till valåret utan en kort rad mycket tydliga budskap om arbete, offentliga investeringar och framtidstro. Därför måste(?) regeringen vinna valet på budskap om trygghet, säkerhet och kompetens. Hur de ska skapa bilden av detta?
Tja, ett krig vore inte fel. Kanske ryssarna kan hjälpa till?

Ola Möller, Leine Johansson, Martin Moberg, Peter Andersson

Dala-demokraten, Dagens Arena, GT, DN, SvD, DI, Sydsv, Sydsv, GP

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

1 kommentar:

  1. Mats Edman på Dagens Samhälle gör ju så gott han kan för att starta ett Rosornas krig i frågan om vinster i välfärden. Synd bara att han har med en massa pacifister att göra. Borgarna får nog, som du säger, förlita sig på ryssen.

    SvaraRadera