3 september 2012

De små huvudklapparnas politikAtt Alliansen har lite problem med kombinationen Borgs järngrepp på kassakistan och småpartiernas lust att nalla i den har man ju förstått.
I förra veckan var till och med Reinfeldt själv där och nallade när han presenterade sina 55 miljarder till järnvägen.
Som regeringsskeptiker har man ju vant sig vid det här laget att en satsning egentligen är en neddragning som följs av en mindre återställare men nu verkar regeringen ha bytt taktik. Man satsar faktiskt men man gör det under extremt lång tid och vill få det att verka som det är en satsning nästa vecka.
Så är det i fallet med järnvägen och så är det i fallet med elitforskningen.
Alternativet - att redovisa nästa års insats (som betalas ut om man lyckas) som integrationsministerns satsning på utsatta områden från idag blir ju lite futtigt när man räknar på det.
200 miljoner fördelat på 15 stadsdelar som betalas ut efter hur de lyckas med sitt arbete att minska arbetslöshet i sina områden. Om alla lyckas lika bra betyder det 13,3 miljoner till varje område. Angereds Stadsdelsnämnd betalar ensam ut 260 miljoner kronor om året - bara till socialbidrag. Visst kommer några miljoner till göra en massa nytta men som en verklig hjälp att bryta utanförskap är det ungefär lika effektivt som en klapp på huvudet. Att de betalas ut i efterskott understryker den paternalistiska tanken.

Att bryta arbetslösheten bland de socialt mest utsatta grupperna i samhället blir inte lätt, den saken är helt klart men det kanske hade varit bättre att satsa på utbildningsmöjligheter för vuxna istället istället för att dra ner. Kanske satsa på att göra arbetsförmedlingen mer individanpassad istället för att passa in människor i program?
Dessutom jobba med bostadspolitiken, infrastrukturen och investeringsstöd?

Nog är det fint att regeringen ser de mest utsatta i samhället. Men istället för att ge en klapp på huvudet kanske man skulle fundera på att skapa en politik där de som har det sämst får det bättre på lång sikt och på allvar. Det borde socialdemokraterna också.GP, SR, SvD, AB, SVT, SR, SvD, DI


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar