26 september 2012

Att älska sitt jobb men hata sina arbetsvillkor

Bild Robert Nyberg
Idag antog LOs största förbund - Kommunal en ny vision.
Den lyder:
Viktiga jobb värda att älska - dygnets alla timmar
Ordföranden Annelie Nordström förklarar
"-Visionen är svaret på den situation jag möter hos medlemmarna varje vecka vid mina arbetsplatsbesök runt om i landet. Många medlemmar säger till mig att de älskar sina jobb, men de hatar arbetsvillkoren. De är trötta på delade turer, evighetslånga springvikariat och prispress som gör det omöjligt att erbjuda service, vård och omsorg med kvalitet"
Det är en situation som har uppstått i Sveriges största arbetsgivare - den offentliga sektorn. Styrd av politiker, utförd av tjänstemän.
Vem tar då ansvaret för de villkor som gör att många av Kommunals medlemmar, oftast kvinnor, har stora problem att orka jobba till pensionsdagen? Att sjukskrivningar pga en usel arbetsmiljö, inte minst psykosocialt, är vanliga. Att personalen i spåren av de ekonomiska kriserna är de som bär kommunernas verksamhet på sina värkande axlar.

Här skulle socialdemokratiskt styrda kommuner kunna göra stor skillnad som arbetsgivare. Gå före och visa att om personalen mår bra så blir verksamheten bra, för slipper kommuner betala en massa sjukskrivningskostnader och vikariat så kommer resurser till verksamhet också att finnas.
Det finns ingen bättre investering för en kommun att göra en ett systematiskt arbetsmiljöarbete. I detta måste man inkludera ledarskapet och personalens möjligheter att påverka sin arbetssituation.

Det är smärtsamt att höra om människor som gråter på jobbet för att de inte hinner eller orkar göra ett jobb som räcker till, det är bland dessa vi ska finna vägarna att förbättra, inte på mellanchefernas konferenser.

Låt Kommunals medlemmar fortsätta att älska sitt jobb men låt oss älska dem tillbaks och ge fler rimliga villkor för att göra ett bra jobb!

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar