27 augusti 2012

Resurser viktigast för kvalitet i välfärden

Jag läser idag reaktioner på Stefan Löfvens medverkan i Agenda och de icke-svar han lämnade om vinster i välfärden.
Att vi inte ska ha för stora vinster är tydligt men att vi inte kan förbjuda vinster är också tydligt och att det är svårt att hitta en lösning som varken skrämmer mittenväljare eller vänsterväljare  - eller - för den delen, lämnar kryphål för välfärdskoncernerna.

Men som Heléne Hellemark Knutsson skriver att:
Det som är viktigast är att verksamheterna håller en hög kvalitet. Detta har visat sig i ett flertal olika skandaler, som Carema förra hösten, men också i kommunal verksamhet, att så inte alltid är fallet. Därför måste vi införa bättre kvalitetskontroller och uppföljningssystem i verksamheterna. 
Det stämmer ju inte.
Det viktigaste för att skapa god kvalitet i välfärdens verksamhet är knappast kvalitetskontroller och uppföljning. Det är resurser.
I form av personal som orkar trivas på jobbet. Lokaler som är ändamålsenliga och ledarskap som istället för att se nästa neddragning i verksamheten ser nästa förbättring.
Hur vi ska se till att resurserna räcker för det? Ett steg vore väl att behålla någon miljard som idag försvinner i aktieägares fickor till verksamhet?

Stefan Löfven i Agenda:


Ola Möller, Peter Högberg, Peter Andersson om Löfvens gårdag
Johan Westerholm på SVT Debatt
Vepsä och Österberg på Dagens Arena
AB , Exp, SVT,
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

1 kommentar:

  1. Om det så finns 50 sätt att krypa igenom ett vinstförbud så är det en sak för juristerna att skriva en bra lagstiftning. Även en partiledare måste foga sig i vad Partikongressen bestämmer. Väl mött i diskussionen där i en av kongtressens hetastye debatter!

    SvaraRadera