7 augusti 2012

OOOH la la Oppositionens frihet!!!

Visst är det fint att Socialdemokraterna på riksnivå är så sabla ansvarsfulla att inte ens Anders Borg kan slå dem på fingrarna. Lite tråkigt för ett oppositionsparti med ambition att förändra samhället men ändå.
I Göteborg så utnyttjar idag Moderaterna friheten av att vara i opposition och att ha varit det under lång tid. Det är sluggerfest och löftesfrossa om vartannat!

Socialdemokraterna brukar anklagas för att lova allt åt alla. Moderaterna i Göteborg nöjer sig med att lova allt åt alla barnfamiljer (med jobb förutsätter jag - resten är ju uppenbart att Moderaterna skiter i). Dessutom vill man passa på att känga till socialdemokraterna för sitt misslyckande i att hamna högre på en ytterst tveksam kommunranking. Man försöker också få 2 miljoner framstå som en gigantisk satsning i en verksamhet som hanterar ungefär 20 000 miljoner totalt. En satsning som dessutom är riktad direkt till barnen under Barnkulturåret.  

Socialdemokraterna har barnen i fokus, inte deras föräldrar. Socialdemokraterna förstår att alla barn behöver jämlika förutsättningar under de tidiga åren för att lyckas, det har mycket lite med det Moderaterna skriver om att göra.

Tyvärr har de även verkliga poänger i sin kritik. Utbyggnaden av förskolan går för långsamt, bostadsbyggandet är för lågt, framförallt av bostäder unga har råd att bo i (för välbärgade pensionärer finns det gott om nybyggen) och skolresultaten är på vissa håll skrämmande dåligt. 
Min fruktan är att folk faktiskt tror att det blir bättre med ett borgerligt styre. Som tur är finns Stockholm som ett varnande exempel. Låt inte Göteborgarna hamna i samma fälla!

Moderaternas lösning är av den patenterat populistiska men ack så tomma sorten. En och annan garanti. Den sortens lösning där de 90 000 i Jobb och utvecklingsgarantin är ett levande bevis för att strunt är strunt och snus är snus om än i gyllene dosor.

Inte f-n hjälper det en enda elev att klara resultaten att de är garanterade att göra det. Det som krävs är en satsning i kronor, ören och inte minst engagemang för de som riskerar att misslyckas. Den sociala hänsynen i resursfördelningen behöver öka, inte minska som moderaterna vill.

Vi får se om socialdemokraterna kan kontra med en förskolegaranti, en äldrevårdsgaranti och en kollektivtrafiksgaranti. Om politiken ska handla om tomma ord är moderaterna svårslagna. 
När det handlar om långsiktigt hållbara lösningar är jag helt säker på att det nuvarande socialdemokratiska styret har helt rätt fokus. Barnen. Att nu även moderaterna vill hävda detta fokus är av taktiska skäl förståeligt. Risken är att vi kommer att få en mjuktennismatch som pågår fram till valet där barnfamiljernas situation idag hamnar i fokus istället för barnens långsiktiga framtid.

Det moderaterna verkar ha svårast att förstå är att om man minskar resurserna till kommunen så kommer också kommunen att ha svårare att leverera. Detta är vad som idag sker med den moderata finansministerns frysta statsbidrag och den moderatledda regeringens metod att via försämrade socialförsäkringar som hänvisar allt fler till socialbidrag vilka gröper hål i stadens budget. Så här föreslår Moderaterna att vi ska möta kostnadutvecklingen i sitt budgetförslag till kommunfullmäktige:
"Kostnadsutvecklingen måste bromsas successivt de kommande
åren. Vi prioriterar därför effektiviseringar för att skapa
reformutrymme."
Ett annat ord för effektivisering är känt som besparing. Moderaterna föreslår också trots det minskande ekonomiska utrymmet en skattesänkning med 25 öre. Jag försöker få den moderata ekvationen att gå ihop och förstå var alla miljoner ska sparas någonstans. Min enda slutsats blir att det är Göteborgarna som skulle få betala med större utslagning, mer splittring och sämre service. Men de som redan har det bra skulle få ännu mer pengar i plånboken. 

Röda berget om Friskolornas första kris, 
Vi kämpar om många av dagens jobbsökande

Aftonbladet ledare om att Reinfeldts Täby formar Sverige.

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar