7 juli 2012

Nu ska jag diskutera integration

Nu var det ju inte mig Göran Dahlström bad att diskutera integration men han får nöja sig med det. Hoppas jag innerligen.

Zolfagary har beskrivit vad problemet med Göran Dahlström är. Läs det!

I min värld finns det människor. De har olika förutsättningar, bakgrund och framtid men de är alla unika individer och det finns troligen mer som förenar inom generationer än inom nationer.
Johan Westerholm skriver idag om en möjlig väg att använda invandrares individuella och kulturella egenskaper till att utveckla svensk export istället för att utmålas som potentiella socialbidragstagare.
Det är rätt väg. De individer som kommer till Sverige är inte förutbestämda till social utslagning, de är inte mindre begåvade eller initiativrika. Tyvärr så har samhället bestämt, liksom på så många andra områden som kräver långsiktighet, att vi inte ska satsa på de nyanlända.

Barn födda i Sverige har helt andra förutsättningar än barn födda utomlands, barn födda av svenska föräldrar har andra förutsättningar än de som har  utlandsfödda föräldrar och barn födda av högutbildade föräldrar har andra förutsättningar än de som har lågutbildade. 
Detta speglas numera alltmer i skolresultaten. Däremot vet vi också att om vuxna i skolan visar att de tror på individers förmåga att lyckas, oavsett deras förutsättningar, så klarar de sig bättre än om vi inte tror på dem. Det här gäller ju även för personer i organisationer och inom idrotten så det borde ju gälla även inom integrationsområdet?

Det är denna struktur som de 400 somalier som kommer till Eskilstuna lever i. Dahlström väljer att se dem som en grupp och ett problem istället för individer med unika tillgångar. Han verkar inte heller tänka på de massiva pensionsavgångar som kommer att ske i hans kommun inom de närmaste åren, speciellt inom vården - här finns stora möjligheter för de flesta arbetslösa att - med rätt insatser från samhället - få jobb!
De allra flesta som tittar på välfärdssektorn inser att vi kommer att behöva mer arbetskraft i Sverige. Eftersom de barn som föds i Sverige inte räcker till kommer det behövas invandring.

Jag är säker på att Dahlström har fastnat i en oro för hur hans kommunala budget ska klara sig och att han ser kommunens och det lokala näringslivets misslyckande med att se de nyanlända som resurser som ett problem. 

Det Dahlström borde göra är att skälla på regeringen, för frysta statsbidrag, för bristande resurser i vuxenutbildningen, för en usel bostadspolitik, för en fyrkantig och okänslig arbetsmarknadspolitik, för ett exportråd som tänker alldeles för traditionellt. 

Dahlström väljer istället att se i framtiden nödvändiga individer som ett problem.

Ja det finns köksbordsrasism och Dahlströms artikel är en del av den. Jag är ingen perfekt människa men en sak har jag förstått, att människor är betydligt mer än sin etnicitet, oavsett om den är somalisk eller svensk.

Johan Westerholm hänger på ämnet, liksom Parkstugan.
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

7 kommentarer:

 1. Det är lätt för dig som sosse att vara generös med den arbetande befolkningens skattepengar. De flesta vill att skattepengarna går till vård, skola och omsorg.

  Sverige skall inte vara hela världens socialbyrå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte särskilt många år kommer vården och äldreomsorgen skrika efter personal. Se det som en investering i skattepengar att vi har människor tillgängliga för att utbilda sig i dessa bristyrken.

   Radera
  2. Om inte särskilt många år kommer vården och äldreomsorgen skrika efter personal. Se det som en investering i skattepengar att vi har människor tillgängliga för att utbilda sig i dessa bristyrken.

   Radera
  3. De flesta 40-talister har redan gått i pension, och vi har fortfarande ingen arbetskraftsbrist. Däremot har vi ett stort överskott av lågutbildade personer som inte duger som arbetskraft i Sverige.

   Radera
 2. Katrineholms kommun har redan hög arbetslöshet, få lediga bostäder och skolplatser precis som Göran Dahlström säger. De 800 Somalier som finns i Katrineholm förbrukar redan 50 % av kommunens försörjningsstöd. Hela ditt resonemang bygger på ett fullständigt orealistiskt önsketänkande.

  För övrigt så länkar du till Kawa Zolfagarys blogg "Dödsmaskinen". Kawa Zolfagary polisanmäldes efter att ha twittrat att kravet på att journalisten Per Gudmundson ska skjutas var "rimligt" (källa SVD). Är det en lämplig blogg at hänvisa till?

  // Jan

  SvaraRadera
 3. Kan du komma med några konkreta exempel på hur Göran Dahlström ska lösa dom problem som han uppenbarligen har?
  Du får också gärna nämna några konkreta exempel på hur han ska se till dom nyanlända som resurser.
  "Massiva pensionsavgångar", vad grundar du det på?

  SvaraRadera
 4. Den stora efterkrigskullen har till stor del redan gått i pension. Även invandrare blir pensionärer och sjuka. Det viktiga är andelen yrkesverksamma och den har inte ökat med de senaste decenniernas invandring.

  SvaraRadera