5 juli 2012

Att mäta är att tävla

I betygsdebatten brukar jag säga att grisen inte blir fetare av att man väger den oftare.
Det är klart att det är vad man gör mellan mätningarna som är det viktiga.
Men i helgen pluttade E-on in en liten brasklapp på temat. Kanske påverkar mätningarna vad man gör mellan dem, oavsett hur de genomförs.

Man håller på att genomför ett experiment som består i att kunderna får mäta sin förbrukning. De 10 000 elkunder som deltar i experimentet har sänkt sin förbrukning med i genomsnitt 17%. 
Hur kommer det sig att man kan sänka sin elförbrukning så mycket bara genom att mäta?
Det beror väl på två saker- tävlingmomentet och medvetenheten.
Att förändra beteenden går att göra när man är medveten om sitt nuvarande beteende och därför kan skapa nya mönster. Genom mätning går detta att genomföra. Systemet är detsamma som en hel del framgångsrika träningssystem på nätet och kanske går det att överföra på kunskap? Är det till detta som veckans läxförhör syftar (om man fortfarande har sådana)?
Kravet är väl dock att man ska förändra ett beteende och hur lyckas man motivera det i t.ex. skolan? Många frågor blir det.

Själv upplever jag symtomet när jag kör bil och försöker att få ner snittförbrukningen så mycket som möjligt, så påverkar den där lilla indikatorn mig. De ören vi sparar på den tiondels deciliter per mil jag lyckats trycka ner förbrukningen är inte viktiga för oss men om många sparar sina decilitrar kan det bli en hel del miljövinster på totalen.

Jag skriver detta inspirerad av Johan Westerholms inlägg om Socialdemokraternas energiutspel på DN Debatt idag.

Där efterlyses stora investeringar och nytänkande  för att skapa ett grönare samhälle. E-on lyckades genom att sätta en ganska enkel mätare i 10 000 hushåll.
Det är inte bara teknik som behövs, vi behöver lite psykologi och beteendevetenskap i samhället också. Det kan väl bli en passning till Björklund som talar i Almedalen ikväll.

Peter Johansson, Peter Högberg

DI, SvD, E-ON,

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar