18 juni 2012

Hjälp! Pengarna är snart slut!!!!


I förra veckan var jag på ett mycket spännande seminarium med Sandro Scocco, ekonom som numera kör i egen regi men som har en historia både på AMS, departement och LO.

Det han sa som vi fritidspolitiker kan ta med oss tillbaka och som blir väldigt tydligt när man tittar på statistiken är att vi måste jobba längre.
Men. Inte 75 längre. Utan att fler måste jobba längre. Idag jobbar endast varannan 65-åring. Har du dessutom oturen att bli av med jobbet efter 55 så löper varannan risken att bli långtidsarbetslös. Dessutom blir etableringsåldern på arbetsmarknaden allt högre.

Att fler arbetade timmar kommer att behövas står utom tvivel. Här är en bild för att belysa det:

Karriärtips till barnen: Vårdyrken!
Troligen kommer vi att behöva en stor arbetskraftsinvandring för att täcka behovet av arbetskraft i offentlig sektor. En idé för Sida vore att starta vård- och svenska-utbildningar i Afrika. Alternativet är kanske en inomeuropeisk invandring norrut och en utomeuropeisk invandring till södra Europa. Den som lever får se.

Hursomhelst så måste den offentliga sektorn ta sitt förnuft till fånga och sluta att slita ut kvinnorna som jobbar i den. Sjukskrivningarna är fortfarande skyhöga och både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön är ofta alltför tuff för att människor ska orka ett helt yrkesliv. Det är usel ekonomisk hushållning att tvinga människor att lämna arbetslivet alltför tidigt eller erbjuda pensionsavtal. Hellre något lägre produktivitet och längre arbetsliv än tvärtom.

Dessutom finns det strömningar inom borgerligheten för mer anhörigvård och mindre offentlig vård. En tydlig kvinnofälla och ett tydligt brott mot arbetslinjen. Om vi ska slippa en hög pensionsålder så måste kvinnorna delta mer i arbetslivet än vad som nu är fallet.

Steg ett är naturligtvis jämställda löner.

Steg två att det obetalda arbetet och föräldraledigheten delas jämt.

Det tredje steget är det mest uppenbara, för att få fler arbetade timmar så behöver vi fler jobb att gå till, för att få fler jobb så måste vi satsa på innovationer och industri, vi kan inte försörja nationen på tjänster (även om de också går att exportera i viss mån). Vi kan inte heller öka offentlig sektor hur mycket som helst utan att jobben ökar någon annanstans också.

Möller, Moberg
Arb, Arb

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar