27 juni 2012

Dags för verkstad!?

Håkan Bengtsson startade idag något av en bloggbävning i det lilla när han skriver i  sin ledare på Dagens Arena att LO borde starta ett eget Pysslingen med meningen att ord bör leda till handling.

Det här är ju ett väldigt spännande koncept, att arbetarrörelsen återigen skulle ta kraften i egna händer och starta kooperativa skolor och förskolor. Det hänger ju inte alls ihop med kärnverksamheten! 
Att göra något man saknar kompetens för verkar ju en smula korkat. Det hindrar å andra sidan inte vissa privata aktörer på skolmarknaden och man kan väl lära sig.

Tanken är ändå inte så dum om man ser på arbetarrörelsens totala mål - full sysselsättning. Där det främsta skälet inte alls är att bevisa att det går att driva skolföretag utan vinstintresse utan faktiskt för att utveckla den verksamhet som är allra viktigast för att människor ska få jobb i framtiden, förskola och skola. LOs egen rapport om full sysselsättning visar att det inte är gymnasieskolans kvalitet som är det viktigaste skälet om du lyckas med den eller ej. Det är ditt resultat i grundskolan. Klarar du inte gymnasiet är du i princip rökt på arbetsmarknaden. Ergo så måste grundskolan bli bättre.

Jag gillar väldigt mycket idén om att fler kooperativa aktörer kan vara aktiva inom olika branscher men ett centralt initiativ från LO-borgen - är det rätt väg att gå?

En sak LO och medlemsförbunden faktiskt kan och bör göra är att använda de enorma tillgångar som ligger i det egna kapitalet. De kan användas som riskkapital till kooperativa företag t.ex. Att de inte bara går till ord och förvaltning utan också får jobba i den riktning vi vill att samhället ska gå.

På ämnet, Högberg, Moberg, Westerholm 

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

1 kommentar:

 1. Det blir i så fall inte första gången LO-medlemmarnas pengar används till att skapa jobb åt TCO-medlemmar?

  Länge subventionerade LO-medlemmar en massa jobb åt medlemmar i TCO-förbundet Svenska Journalistförbundet, som tackade med att porta arbetare från journalistjobb.

  När jag var klubbordförande i ett LO-förbund hade vi en diskussion om detta, TCO-medlemmarnas alster som vi subventionerade, var ju inget som LO-medlemmarna ville betala prenumerationsavgifter för.

  Så jag fick en påstötning från journalistklubbens ordförande hos den borgerliga konkurrenttidningen (!) om att vi LO-medlemmar borde pumpa in ännu mer pengar i a-pressen. Jag svarade:

  - Och hur mycket bidrar Journalistförbundet med? Det är ju era medlemmars jobb som ska räddas...

  Jag fick ett oförskämt svar:

  - Vet du inte att TCO är en opolitisk fackförening?

  Några veckor senare blev jag uppkallad till chefen, som upprörd pekade på en smygtagen bild i en vänsterblaska, där jag stod och pratade med en kommunist.

  Chefen vill veta om jag var medlem i någon kommunistisk cell på arbetsplatsen. Den smygtagna bilden var hämnden från en av dessa skitviktiga yttrandefrihetsförsvarare, för att jag inte ville rädda jobb åt journalister. Bilden hade tagits av en journalist på den borgerliga tidningen, som hade sålt den till vänsterblaskan.

  Förskollärarfacket kan väl driva förskolor för LO-medlemmarnas barn? Vem är han för resten, han som vill att LO ska betala? Någon som får betalt för att skriva i tidningar, vad jag kan förstå. Han har väl en egen fackförening, som han kan lämna in en motion till?

  SvaraRadera