28 maj 2012

En #LOkongress senare - Webb, löften och voteringar.
Snart rullar mitt tåg in i Göteborg efter fyra dagar i Stockholm på LOs kongress. En kongress som har gått lika bra att bevaka från kontoret eller hemmet via nätet.
En stor pluspoäng till kongressen har varit den flitiga bevakningen på Twitter. Ingen risk för att missa några viktiga beslut. De fanns där under #LOkongress- hashtagen.

Det fanns en så tydlig tanke på att det skulle vara möjligt att följa både inlägg, beslut och protokoll via nätet. Något som genomfördes på ett görbra sätt. Det slog mig därför som underligt att även om Peter Andersson höll fart på LO-Bloggen så fanns det ingen tanke på att som på de senaste Socialdemokratiska kongresserna ha närvaro från politiska bloggare.
Det hade varit en poäng för att i bloggarna är inte LO särskilt närvarande och hos Netroots-bloggarna känns ibland kunskapen inte så stor kring all det LO arbetar med.

Det finns visst gott om fackliga bloggare men de driver inte särskilt ofta frågor utanför sina egna förbund, då blir det mer av typen dagspolitiska inlägg. Här skulle LO kunna arbeta mer medvetet för att hjälpa fackliga bloggare med uppslag, det kan t.ex. vara godbitar ur alla fina rapporter, inbjudningar till seminarier (kongresser) och liknande.

Huvudkänslan från LO-kongressen är annars att LO är en bred federation med många motstridiga viljor men med ett gemensamt syfte. Att styrelsen ofta upplevdes som mindre progressiv än ombuden och att den nye ordföranden var mer som ett ombud i sin radikala syn på fackets omfattande uppdrag. Det var lite allt åt alla denna helg. Det tycker jag är bra. Att styrelsen nu har fått en mängd uppdrag som de hellre varit utan kommer att sätta press på deras arbete och minska chansen till ytterligare "pragmatism". Sen kommer allt inte att kunna genomföras. Tyvärr. Världen hade varit en betydligt bättre plats i sådana fall.

Ett annat intryck var att Stefan Löfven på sin hemmaplan återigen överraskade positivt med en kanontal!

Här hade jag gärna viljat ha en rad länkar till artiklar och blogginlägg om LOkongressen men eftersom Göteborg närmar sig snabbt så kanske det kan bli en uppdatering under morgondagen.


- Posted using BlogPress from my iPad

1 kommentar:

  1. Bra summering. Följ LO-tråden i din blogg. Och hoppas på lika bra täckning av de andra facken.

    SvaraRadera