28 maj 2012

Det är på dig det beror

Med en hänvisning  till Jan Troells "Sagolandet" och intervjun där med en åldrande Tage Erlander avlsutade idag nye ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson årets LO-kongress.
Det som Tage Erlander sade var att om det var någonting som socialdemokraterna misslyckats med vid byggandet av "det starka samhället" så var det människornas insikt att "Det är på dig det beror" - Hjalmar Brantings ord och mening.

Thorwaldsson och nu även jag vill plocka upp den bollen. Jag kom att tänka på den när jag läste Peter Högbergs inlägg Kravet idag. Han skriver
Att sitta stilla och bara vänta på statens service kan det inte vara tal om. Det är i grunden en solidaritetstanke som råder att inte utnyttja systemet för det är din granne och släkt som bekostar det.  Att återfå förståelsen för att staten är du och jag och ingen som man snor pengar av.

Läs mer här: http://hogbergstankar.blogspot.com/#ixzz1wCEfrZ00
Att staten är du och jag. Det vi gör gör skillnad. Små saker som att skriva ett mejl till sin stadsdelsnämnd, ideellt arbete i en förening, eller varför inte kontakta en lokal politiker, till stora saker som att anta utmaningen med politiska eller fackliga uppdrag.

Det är på dig det beror om vi ska fortsätta att acceptera att samhället alltmer blir ett ställe där vi inte har råd att ta hand om varandra, vår miljö eller vår infrastruktur. Där systemen istället för att hålla ihop, sliter isär.

Idag var det på kongressombuden det berodde att vi har ett krav från LO på regeringen om att 90% av de berättigade ska ha 90% i a-kassa.

Det är idag 839 dagar till riksdagsvalet 2014. Det finns mängder av saker som Socialdemokraterna måste göra bättre för att vinna det valet. En av de sakerna är att förklara att det är ett samhälle vars allra, allra viktigaste resurs är vi som bor i det. Det är inte exportföretagen, det är de som jobbar i exportföretagen, det är inte skolan, det är barnen och personalen i skolan, det är inte äldrevården, det är de som vårdas och de som jobbar i äldrevården. De är de viktiga, det är för att deras vardag och fest ska bli bättre som vi kämpar. Inte för högre BNP, högre sysselsättningsgrad eller för den delen högre budgettak.

Det är på dig det beror men det är vi alla som med våra bidrag bygger ett bättre samhälle. Ibland känns det som att vi fastnar i en konstig bild av att allt är ett spel. Min speciella favorit Annie Lööf sa i aktuellt idag ungefär - vi har ett tydligt MR-perspektiv, vilket skulle betyda att frågan om mänskliga rättigheter var en komponent i handelssamtal med Kina.

När vi på detta tydliga sätt väger människors värde mot pengar och pengarna vinner då är det på mig och er andra som tycker att det är fel det beror att förändra den bilden.

Så nu är det bara för mina partikamrater, alla partikamrater, inte bara de på Sveavägen 68 och i Riksdagen att på riktigt omfamna människorna bakom systemen.

(Och jag inser att det blev högtravande men jag har lyssnat på tal i fyra dagar så ni får ha lite överseende)

Läs också: Westerholm som funderar om socialdemokrati och socialdemokraterna.
Moberg som arbetslinjen som blivit bidragslinje.
Göran Johansson om höjd ersättning från A-kassan
LO-bloggen om ett starkt fackligt avstamp
Lena Sommestad om när icke-vinstdrivna skolor blev en vänsterposition

SR, R&D, SvD, LO, SR, Arb
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar