19 april 2012

Herregud vad dåliga de är!

Jag har börjat skriva på ett inlägg flera gånger denna veckan.
Rubriker ni missat är:

  • Passiviteten är taktik från regeringen?
  • Regeringen har otur med verkligheten?

Ni har också sluppit en kritisk analys av socialdemokratisk kommunikation på DN Debatt.

Men nu blir det bloggat av och jag får tacka Hillevi Engström som skickar mig över ilskevallen in i print-mode.

Anledningen är en debattartikel som publicerades i GP i morse.
Där säger hon att regeringen har klarat arbetslösheten bra och att det är därför Arbetsförmedlingen har lämnat tillbaks nära 18 miljarder kr.
I nära nog samma andetag skryter moderata riksdagsledmöter med att regeringen minsann satsat 1,2 miljarder extra på arbetsförmedlingen

På DN Debatt 20 september skriver Arbetsmarknadsministern, tillsammans med Finansministern och Statsministern att
Arbetsförmedlingen förstärks med totalt 1,2 miljarder kronor 2012. Vi vill se förstärkt stöd och förmedling till dem som drabbats av eller riskerar långtidsarbetslöshet.
Denna förstärkning behövdes alltså egentligen inte eftersom Arbetsförmedlingen betalat tillbaks en massa pengar.

Samtidigt är det bara 3 av 10 som får ersättning från A-kassan, det är över 30 000 i fas 3 och långtidsarbetslösheten, även bland unga stiger snabbt. Det finns alltså för Arbetsförmedlingen att jobba med, om de bara fått använda sina tilldelade resurser fritt.

Istället agerar regeringen som en dålig chef och lägger sig i så mycket att bara precis det de säger blir gjort, arbetsförmedlingens möjligheter till lokala varianter och det som verkligen behövs, rejäla (reella) åtgärder på individnivå får stå tillbaka för stuprörsliknande program och ineffektiva åtgärder som coachning och inte minst meningslösheten i fas 3.

Dessutom försöker Engström lägga delar av ansvaret för långtidsarbetslöheten på företagen. Nog stämmer det att vägen in för den som inte kan vara 100% 100% av tiden antagligen blivit svårare men då har väl ändå regeringen ansvar att stimulera företagen till att anställa denna typ av personer, istället för att skyffla över ansvaret på dem.

Den totala bilden av Engström och hennes gäng i regeringen börjar framträda allt tydligare. Det finns bara en sak som regeringen gör väldigt bra; snackar.
Allt annat är mer eller mindre dåligt, arbetsmarknadspolitiken, infrastrukturpolitiken, försvarspolitiken, bostadspolitiken, socialförsäkringarna, kulturpolitiken, regionalpolitiken osv.

Regeringens plan verkar nu vara en väldigt konstig sådan - de ställer frågan vad Socialdemokraterna ska göra 2014!
Det är nu åtgärder behövs för att stoppa dräneringen av kommunernas ekonomi, att skapa möjligheter för unga att få fastare grepp på arbetsmarknaden, att förbättra villkoren för de arbetslösa i allmänhet, att stimulera företagande och innovationer och möta lågkonjunktur med stimulans istället för passivitet.
Anders Borgs teori om att bromsa i uppförsbacke och gasa i nedförsbacke håller på att förändra vår offentliga ekonomi på ett drastiskt sätt.

Den konspiratoriska delen av mig tror att detta är medvetet. När Socialdemokraterna får chansen igen så är förutsättningarna att driva en traditionellt socialdemokratisk politik så dåliga att ett misslyckande är givet. Så illa tror jag ändå inte att det är utan jag tror att regeringens passivitet är resultatet av att de tror att det är rätt väg att skapa det Sverige de vill ha. Problemet är att det inte är ett Sverige som majoriteten av svenskarna ställer upp på och därför blir taktiken att säga en sak och sen inte göra något så uppenbar.

Arbetet, Arbetet
Utredarna, Annika Högberg, Martin Moberg, Annarkia

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar