22 april 2012

Coacha mig till Fas 3

Söndagen kunde börjat bättre, det som brukar vara en mysig stund i hemmets lugn stördes av den där ilskan inför hur illa regeringens arbetsmarknadspolitik.
Det var det här reportaget jag läste, där står bl.a.:
"I verkligheten finns inga bevis för att den dyrbara satsningen på jobbcoacher haft någon effekt." 
Det är alltså återigen miljarder som spenderats på att berika företag istället för att faktiskt bidra till att människor får jobb, något som t.ex. en utökad satsning på arbetsmarknadsutbildning eller mer individuella insatser skulle ge. Om arbetsförmedlingen fick mandatet att hjälpa den enskilde på det sätt man bäst tror gynnar hens chanser att få jobb, antingen genom praktik, utbildning eller subventionerad anställning, eller hela paketet, så skulle vi slippa se miljarder återbetalas till staten och satsningar ge intäkter till företag istället för jobb för individer.

Vi är alltså i ett läge där den arbetslöse kan få en coach, som inte gör någon skillnad - men får bra betalt, om man inte lyckas få jobb (på egen hand), så hamnar man i Fas 2 där arbetspraktik alltför sällan leder till anställning och slutligen i Fas 3 där 85% av deltagarna förvaras och deras möjligheter till anställning sällan förbättras, meningslöshet är en vanlig beskrivning av tillvaron i Fas 3.

Det är tyvärr så att i dagens läge är det (hyfsat) gott om jobb men ont om människor som kan ta dem. Att i det läget bara satsa på att göra människor mer motiverade att jobba istället för att satsa på att göra dem mer kompetenta att ta de jobb som finns. Jag citerar Tobias Gerdås (LO) från Twitter:
"vi behöver bättre AF, mer bristyrkesutbildning, kunskapslyft och bättre grundskola o gymnasium."
Att i detta läge lägga tiotals miljarder på åtgärder som inte fungerar, istället för på att utbilda vår befolkning, är ett sånt fruktansvärt slöseri både med mänskliga och statliga resurser.

På ämnet: Martin Moberg, Leine Johansson, Eva Hillén Ahlström
SR, AB, GP, TV4, GP

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar