19 mars 2012

Den vindlande retorikens irrgångar med Maestro Schlingmann

Jag offrade några minuter av mitt liv för att se Mats Knutssson intervjua Per Schlingmann i
Agenda.

Propagandaminister Schlingmann är expert på att vränga i orden. När han t.ex. säger att man vill att Sverige ska vara ett land med full sysselsättning och låga löneskillnader så berättar han inte om att Moderaternas definition av full sysselsättning är jämviktsarbetslöshet.

Att moderaternas sätt att skapa låga löneskillnader är ett väldigt oortodoxt exempel på att som Schlingmann säger "pröva alla möjliga vägar", är också tydligt, man väljer nämligen att  föra en politik som entydigt skapar större löneskillnader.
Källa: Storstad
Att man dessutom vägrar att ompröva den politik som efter 5 år borde ha gett några resultat i form av lägre arbetslöshet är inte bara visionslöst det är också ansvarslöst.

En sak jag funderat på är också dessa svepande jämförelser med omvärlden där man jämför sig med valfri uppsättning länder i olika frågor. "Bland de bästa" "klarat sig bra" osv när en liten kurva på arbetslösheten i Sverige och Tyskland snabbt visar att vi inte alls klarat krisen särskilt bra - om man väljer att jämföra med Tyskland, lägg till det en a-kassa i strykklass och en av Europas tuffaste sjukförsäkringar så blir bilden en helt annan.
Från LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Twitter.

Min poäng är att jämförelser med andra länder är relativt meningslösa i den form regeringen gör dem.
Vore det inte mer smakfullt att sätta andra mål för svensk politik än en europeisk jämförelse, vi bor ju och lever här, ska inte svenska förhållanden mätas med sin egen historik istället för en europeisk utblick. I det perspektivet råder massarbetslöshet, skolkris, social utslagning som inte setts på 80 år, energikris och kommunal ekonomisk härdsmälta.

Agenda, SVT, Exp
Högberg, Jönsson, Moberg

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

2 kommentarer:

 1. Propagandaminister Schlingman. Ja, hur kommer det sig att så många associerar till 1933, arbeit macht frei, führer, Hitler när man talar om Reinfeldt & Compani. Själv tänker jag på liten mustasch och snedlugg när jag ser Führer Reinfeldt.
  Majalena

  SvaraRadera
 2. Nazismen är ju högerpolitik in absurdum, men nog känner man igen tonerna. Förföljese av sjuka och arbetslösa. Inga bidrag utöver svältgränsen. Lata, sjuka och arbetslösa behandlas som judarna gjorde under 2:a världskriget. Vill vi ha detta samhälle?
  Nej, naturligtvis inte. Hur får man då de unga att sluta rösta på moderaterna?

  De gräver sin egen grav men lockas av frihet att bestämma, höga löner och andra sagoberättelser. Allt som krävs för ett modernt samhälle är : Solidaritet och gemenskap. Det är det enda som har verklighetsanknytning. Om du tror på sagoberättelser så röstar du på alliansen. Deras poltik gäller inte dig. De riktar in sig på de rika.

  SvaraRadera