29 februari 2012

Förtroende är en färskvara - resultat beständiga

Idag jublas det återigen i den socialdemokratiska sfären.
En ny förtroendemätning ger höga siffror för den nye Ordföranden Löfven samtidigt som Den Store Ledaren Reinfeldts förtroende hastigt minskar.

Foto Löfven: Anders Löwdin, Reinfeldt: okänt
Om vi börjar med Löfvens siffra med att 47 % har stort eller mycket stort förtroende för honom så känns den naturligtvis bra - om vi kollar hans företrädare så känns det kanske mindre säkert. De började också på en relativt hög nivå och minskade över tid, lång i ett fall och mycket kort i ett annat.

Att Reinfeldts förtroende minskar är lättare att kommentera.
Det börjar egentligen med den famösa 5 år med Alliansen artikeln i SvD där uttalandet om att det "ytterst finns andra skyddsnät" först yppades, något som följdes upp i Agenda i söndags. Ett framträdande Lena Mellin betecknar som en katastrof och säga vad man vill om Lena Mellin men någon form av känsla för hur vinden blåser har hon onekligen.

Reinfeldts svårighet att relatera till verkligheten visade sig ju också i tankarna om pension vid 75 samtidigt som vi har rekordhög arbetslöshet och bara varannan jobbar till 65. Det är av olika skäl varav ett är att man helt enkelt slits ut i förtid.

Att förtroende är en färskvara visar också den här grafen över vilket förtroende man har mellan Alliansen och S i olika politiska frågor.

Det som nu allt tydligare börjar visa sig är att de blå dunsterna håller på att lösas upp i folks ögon och ersättas av en klarsyn kring de oerhört allvarliga konsekvenser den borgerliga politiken har för Sverige.

För de som drabbas direkt är det uppenbart men även för de som ser ut som vinnare på den borgerliga politiken börjar det bli uppenbart att sunda statsfinanser i kombination med stora skattesänkningar innebär att statens utrymme att satsa på framtiden kraftigt begränsas. Det handlar om infrastruktur, om utbildning, om innovationer och forskning. De förutsättningar som behövs för ett starkt och livskraftigt näringsliv och en fortsatt god utveckling av hushållens och landets ekonomi.

Istället ser vi hur fler och fler reformer riktar in sig på att premiera låga löner, otrygga villkor och stora möjligheter till riskfria vinster för företag. Istället för att göra landet bättre för både människa och företag så har den sittande regeringen ensidigt valt att premiera de senare - detta eftersom jobbskatteavdragets verkliga effekt oomtvistat ska vara att hålla nere lönetrycket. Liksom försämringarna i a-kassan.

Bloggat om förtroende har: Moberg, Högberg, Brikho, Lenefors

AB, AB, SvD, SvD, SVT, GP

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,


1 kommentar:

  1. Hur kan man ha förtroende för en person som inte gett några konkreta besked?
    Det skulle jag vilja veta...

    SvaraRadera