25 januari 2012

Vi gör processen kort

Haiku:
En kort process med
Stor Betydelse för en
skakad rörelse.


Det var ett väntat och eventuellt också riktigt besked från det socialdemokratiska VU:t idag.
Eventualiteten beror i mina ögon på två saker.
1. Vem som fått VU:s gillande blick på sig
2. Vad som förväntas hända på kongressen 2013


I min världsbild hade det varit positivt med en person som inte per automatik fortsätter över valet 2014. Det hade varit spännande med en lång process, liknande de i Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. En process som kokar ned till att en valberedning föreslår en kandidat som alla känner till väldigt mycket mer om än vad vi gjorde med Håkan Juholt före mars 2011.


Det finns dock en sak som talar väldigt mycket för att den som på fredag utses av partistyrelsen kommer att sitta kvar, den faktorn är tiden. Det är två och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval men redan tidigt i höst skall motionerna till Göteborgs-kongressen 2013 vara inlämnade. Om den som skall leda partiet över valet ska kunna ha inflytande över den politiska grundstomme som den ska företräda måste den vara vald före kongressen.


Jag tror därför att nödvändigheten av en snabb lösning kommer att sätta alla de medlemmar som hoppats på en partiledning som vågar släppa lite på kontrollen och ge medlemmarna mer inflytande, om än bara genom att informera dem, åt sidan och tuta och kära med partiets bästa för ögonen.
Jag vill inte idag spekulera i namn men det finns inte särskilt många som både har regeringserfarenhet och erfarenhet från VU...


Netroots, SVT, SR, GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar