4 december 2011

Vad är ett politiskt förslag?

Jag och många andra har vid upprepade tillfällen efterlyst skarpa socialdemokratiska förslag.
Gårdagens tydliga besked från Juholt är att vi kommer att få vänta, till nästa budget, till partikongressen 2013 och till valet 2014 för att få förslag på detaljnivå, däremot råder ingen tvekan om att det är ett tydligt alternativ till den idéfattiga alliansregeringen.
Jag vill tolka detta på två sätt,  att man öppnar fältet för en mer aktiv oppositionspolitik, det öppnar också för en fortsatt ökenvandring i den dagliga politiska kommunikationen.
Håkan Juholt och Röda Berget kanske kollar in det här?
I och med att den, bitvis utmärkta, skuggbudgeten har begravts i drevet mot Håkan Juholt så är den nationella socialdemokratiska politiken dold under drivor av snömos och dålig stämning. Vad vi kan göra för att undvika ökenvandringen är att det finns ett stort antal socialdemokratiska kommuner som även den nationella kommunikationen kan ta goda exempel från, det finns socialdemokratiska företrädare som deltar i sociala projekt och som jobbar i internationella sammanhang.
Alla dessa goda exempel kan och ska vi använda för att visa att socialdemokratisk politik fungerar redan idag. Detta var också Carin Jämtins uppmaning till förtroenderådet. 
Den aktiva oppositionspolitiken som vi nu ska börja driva måste rikta in sig på de områden där moderaterna och alliansgänget misslyckats mest, arbetsmarknadspolitiken, utbildningspolitiken och socialförsäkringarna. Angrip och håll ut. När vi är så trötta på våra talepunkter att vi kan börja kräkas på dem, då ska vi köra lika länge till. Det tar tid att nå ut med politik.
Samtidigt som riksdagsgruppen arbetar stenhårt med opposition så är det alla de arbetsgrupper som arbetar parallellt som ska hålla medlemmarna sysselsatta med politisk utveckling, programkommission, organisationsutredning, lokala politikutvecklingsgrupper osv.
Jag tror att Juholts uppmaning till reflektion före reaktion är riktig men den riskerar som sagt att ytterligare förstärka bilden av socialdemokraterna som ett parti utan svar. Så min uppmaning får bli - Tänk snabbt!
SR, SVT, SVT, GP, DN, DN
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar