8 december 2011

UPP som en sol och ned med Åke Jacobsson.

I Göteborg varnades det för ett par år sedan för en lavin av ungdomsarbetslöshet. Det förbereddes att möta denna genom att starta olika verksamheter. En av dess är projektet UPP som i en granskning visat sig vara väldigt dåligt skött. Fusk med siffror och skattepengar som spenderats oförsiktigt. Nu läggs projektet ned och jag kan tänka mig att projektledaren har gjort sin sista arbetsdag i Göteborgs stad.


I Göteborg så vet vi att så fort någon har gjort fel så är det sossarnas fel. Oavsett om det är i sak rätt eller ej.
I det här fallet med arbetsmarknadsprojektet som gått över styr så är det i sak fel. Snarast är det så att när politikerna uppfattat att man har blivit förda bakom ljuset så agerar man snabbt. 


Projektet läggs ned och stadsdirektören får gå.  Stadsledningskansliet har helt enkelt inte levererat när det gäller att hantera sin förvaltnings alla påhitt, om UPP skandalen var droppen som fick bägaren att rinna över eller inte kan vi endast spekulera i men det faktum att han i princip går på dagen talar för det.


Det finns tydligen kvar en relativt släpphänt syn på medborgarnas pengar inom stadens förvaltning, trots många år av hård politisk retorik. 
Nu gäller det för vår kommunstyrelse att vara mycket noggrann över vem som blir nästa stadsdirektör. Min förhoppning är att det blir en kamrerstyp med kommunikativa kunskaper snarare än tvärtom. Låt förvaltningen vara tråkig, korrekt och långsam, så länge de levererar det politikerna har beslutat om. Hellre arbetsmarknadsprojekt i skymundan än plakatprojekt i strålkastarljuset.


GP, GP, GP, SR, GT, GP

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant, Göteborg

4 kommentarer:

 1. "I Göteborg så vet vi att så fort någon har gjort fel så är det sossarnas fel. Oavsett om det är i sak rätt eller ej.
  I det här fallet med arbetsmarknadsprojektet som gått över styr så är det i sak fel. Snarast är det så att när politikerna uppfattat att man har blivit förda bakom ljuset så agerar man snabbt."

  Kommer även denna hållning gälla styrelser i privata företag som (S) gärna skäller på?

  SvaraRadera
 2. Robert Ivarson8 december 2011 16:35

  Den nu tillförordnade stadsdirektören Bengt Delang är rätt man på rätt plats. Han har redan varit just det på fyra ställen han åtagit sig att leda utvecklingen. Bengt Delang skapade förutsättningar för ordning och reda i den kaotiska stadsdelsnämdens Majorna fövaltning, han ledde uppbyggnaden av Social resursförvaltning som var ett jättepussel av verksamheter och lokala kulturer och han tog sig oförskräckt an saneringen av mögeltemplet Stadskansliet. Mest aktuellt är att han under hyenors skratt och hån lyckades med att skapa en professionell ledning med alla nödvändiga kompetenser på stadsbyggnadskontoret.
  Han borde ha rekryterats till stadsdirektörsposten redan förra gången det var aktuellt. Men bättre sent än aldrig. Med minst fem år kvar till pensionen hinner han att skapa förutsättningar för en väl fungerande stadsledning. Bengt Delang är i mina ögon en ovanligt duglig ledare och därmed också sagt att han arbetar systematiskt och medvetet med organisationers kommunikativa förmåga. Med Bengt Delang som stadsdirektör kan kommunikatörerna i stadens tjänst se fram emot utmaningar de längtat efter i åratal.

  SvaraRadera
 3. Tomas, privata företag råder vi inte över, hur menar du?

  SvaraRadera