29 november 2011

Och när allt går åt helvete är det mitt fel i alla fall!

Jag har idag varit med om något väldigt otillfredställande inom det politiska livet. På dagens Stadsdelsnämndsmöte - där jag var ersättare - var en av beslutspunkterna att vår nämnd förväntades att besluta om att Ströms Slott AB kan etablera sig i vår stadsdel. 

Ströms slott är det Uddevallabaserade företag som startar familjedaghem där de anställda har sina egna barn, som inte tecknar kollektivavtal och tjänar grova pengar på att erbjuda extremt billig omsorg, troligen på bekostnad av pedagogisk kvalitet och personalens villkor.
Nu finns det en ny skollag och en massa kvalitetsförbehåll och än så länge har väldigt få Göteborgare sökt anställning hos Ströms Slott men det är inte poängen.
Poängen är att vi inte fick säga nej. Stadens jurister hävdar att vi inte kan hindra Ströms slott att etablera sig. 

Det beslut vi hade att fatta i vår stadsdel kan därför i bästa fall kallas skendemokrati. Vänsterpartiet och Miljöpartiets ledamöter var modiga nog att  reservera sig trots en vinande partipiska och hade jag haft rösträtt hade även jag gjort det.

Nu är resultatet att vi sitter där i nämnden som politisk gisslan, för när larmrapporterna om Ströms slott kommer så är det likafullt vi som har fattat beslutet. Det är vi som är ansvariga.
Det här är inte första gången liknande saker händer och det är säkert inte den sista. Ett av de krav vi vill kunna ställa vid upphandling är kollektivavtal, det verkar som det kan vara möjligt men när vi kollar säger juristerna nej. 
Min förhoppning är att kommunstyrelsen i fortsättningen själva kan ta de beslut den nu tvingar Stadsdelsnämnderna att fatta oavsett om de vill eller ej. Varför förlänga plågan och leka demokrati.

Nåja, ibland får man glädja sig åt att inte vara ensam i demokratins malande kvarnar. Peter Högberg rapporterar från landstinget i Kalmar län.
Krassman om partipiskor.
Storstad om best of - partiprogram.

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

2 kommentarer:

  1. Önskar att ni kunde göra er av med den juristen. Han verkar ha missförstått
    lagen.

    SvaraRadera
  2. Juristen har de facto förstått helt rätt. Tills det blir en lagändring som träder i kraft kan man inte hävda kollektivavtal som krav, varken vid etablering eller upphandling.

    SvaraRadera