16 november 2011

Larmrapporterna fortsätter att strömma in

Tecknen på hur illa ställt det är med jämlikheten och den långsiktiga utvecklingen i Sverige fortsätter att strömma in. Förutom att kommunerna har en låg förväntan på ekonomin nästa år och en majoritet av kommunerna planerar sparpaket så har de även högre utgifter att vänta i form av fler och fler hushåll som blir långvarigt beroende av försörjningsstöd.
Det är socialstyrelsen som har gjort en öppen jämförelse över ekonomiskt bistånd över hela landet.
Ekot passar idag också på att visa hur mycket sämre A-kassan har blivit de senaste 9 åren sedan den senast höjdes.


Med tanke på att det dessutom bara är 4 av 10 arbetslösa som har rätt till a-kassa så kan man väl ganska snabbt lista ut sambandet mellan dålig a-kassa, hastigt ökande långtidsarbetslöshet och ökande långtidsberoende av socialbidrag.
Det är de andra skyddsnät som Reinfeldt talade om i sin intervju om 5 år med Alliansen som nu fångar upp människor, det är socialbidragen, istället för den a-kassa som människor betalat och som går med 23  miljarder i överskott, som ökar. Kommunernas börda ökar, statsbidragen gör det inte. Alltså måste kommunerna spara eller höja skatten. Personligen kan jag känna att det vore lite paradoxalt för regeringen om jobbskatteavdragen äts upp av en höjd kommunal- och landstingsskatt, det skulle också vara ett bevis för att samhället inte har råd med dessa gigantiska skattesänkningar, inte om vi också ska ha socialförsäkringar värda namnet och möjlighet att investera i välfärden för att säkra en god framtid.

Vi behöver en regering som för en aktiv närings och arbetsmarknadspolitik, som säkrar värdiga nivåer i socialförsäkringarna och som ser människor som annat än produktionsenheter.


LO-bloggen, Storstad


GP, LO-tidningen, Dagens Arena
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar