2 november 2011

Krama en moderat!

Vi har ju i dagarna fått ett livs levande exempel på hur svårt det kan med det här lilla begreppet empati för den moderate riksdagsledamoten Isabella Jernbeck.
”Fattigdom förknippar jag med Afrika”. 
””Har du prövat hur det är att leva på socialbidrag under lång tid? Har du prövat att gå runt på 5 – 6 000 kr i månaden?” frågar jag.
”Ja men herregud”, säger Isabella, ”på de inkomstnivåerna är det ju ingen som ligger under någon längre tid. Det är ju bara en övergående fas!”
Med tanke på den moderatledda regeringens politik finns goda skäl att tro att fler i regeringspartiet lider av empatiutmaningar. Tobias Billström har ju också visat stora bekymmer på området.
Nu har jag en lösning på de mest akuta bevisen på bristande empati.
Forskaren Paul Zak (a.k.a Dr Love) har nämligen forskat på hur man kan öka människors förtroende för varandra, något som hänger tätt samman med hur man behandlar okända människor och förmågan att sätta sig in i andra personers situation dvs. empati.
När hormonet oxytocin utsöndras i kropp och hjärna så blir man nämligen mer benägen att lita på andra, mer pålitlig och visar större empatisk förmåga.
Zak har därför skrivit ut ett snabbt recept till alla för att öka oxytocin-nivån på ett mycket enkelt sätt. 8 kramar om dagen är det som gäller.
Så om du ser en moderat eller en annan regeringsföreträdare, var inte blyg, ge dem en kram så ska du se att det snart blir en mänskligare politik. När det gäller socialdemokrater är jag inte ett dugg orolig, här är nog snarare infektionsspridning efter alltför utbrett kramande en fara.
Vill ni själva se Paul Zak kan ni göra det här (eller strax nedanför här):

Kram!

Martin Moberg om moderaten Unsgaards bristande empati. Peter Johansson om Reinfeldts förmåga att tala utan att handla. Samme Johansson om moderaten Lena Asplunds bristande känsla för mänskliga rättigheter. Tomas Tobé i Dagens Arena med traditionellt moderat bristande empati med arbetslösa.
Dan Josefsson i Aftonbladet om Jernbecks järnhårdhet.
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

2 kommentarer:

  1. Isabella visra det uttryck för de många redan befarat, att politiker saknar eb tillräckligt stor potion verklighetsförankring.

    SvaraRadera
  2. 97% av alla politiker är oavlönade fritidspolitiker, kan lova att de flesta av dessa är fast förankrade i verkligheten.
    Däremot kan man tydligen leva en så skyddad tillvaro att man på allvar tror att fattigdom är något man väljer själv.

    SvaraRadera