25 november 2011

Jämställdhetsanden slår till!

Jag såg ett inslag på konsumentmagasinet Plus igår. Där visar det sig att trots att barn inte har några anatomiska skillnader före puberteten så anses i de stora barnklädeskedjorna att tjejer är både smalare och klenare än killar. Som förälder till två tjejer så blir jag alltid trött när de förväntas vara sitt kön. Även om Hello Kitty är vanligast hemma så är min äldsta dotter upprörd över att alla coola kläder med dödskallar hänger på pojkkläderna, det gläder förstås en jämställdhetsande. Att jag nästan varje dag måste poängtera att tjejer kan göra allt som killar kan är ändå en smula tröttsamt. Jag trodde vi hade kommit längre men könsmönster är djupt rotade, inte minst i barnens lek. 

Som samhälle så pratar vi ibland om begåvningsreserv och det faktum att kvinnor i praktiken tjänar 72% av vad män tjänar kan inte vara något annat än ett bevis på att vi fortfarande inte utnyttjar den begåvning som finns i samhället.
Det här är strukturella mönster som vi  måste uppmärksamma varje dag och varje gång de manifesteras. T.ex. i en avtalsrörelse. Är lite extra glad eftersom Kommunal Väst lyckats teckna avtal med Göteborgs stad om rätt till heltid för medlemmarna. Det är en sådan struktur som nu kan luckra upp könsskillnader.

Idag är det dessutom FN-dagen mot mäns våld mot kvinnor
Jag är väl orolig för att en dags extra uppmärksamhet inte gör så stor skillnad och att polariseringen på våldet mot kvinnor avskärmar en del trångsynta män (feministisk propaganda). Självklart skall detta som ofta sker i det dolda uppmärksammas. 


Att det är män som utövar det mesta våldet i världen, både mot kvinnor och mot män, är väl ingen nyhet. Frågan är hur våld fortfarande kan vara ett så naturligt inslag i vår civiliserade vardag? I mina ögon är våld, passivt genom hot eller aktivt via handling en av de tydligaste orsakerna till underkastelse över hela jorden och i en mer och mer demokratiserad värld borde våldet trängas undan. Eller är vi män, trots allt, primitiva vildar som bara vill ha makt och tar den oavsett medel?


Bloggat: Gunvor G Ericson


SvD, SVT
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

2 kommentarer:

 1. tjejer kan göra allt som killar kan...?

  Inte springa 100 m fortare
  Inte hoppa höjdhopp högre
  Inte hoppa stavhopp högre
  Inte spela golf bättre m m

  Visserligen sport men det visar att du har fel.

  SvaraRadera
 2. Jadu, Anonym, det finns massor av tjejer som gör allt det där mycket bättre än jag. Kanske t.om än du!
  Franförallt kan vi låta barn vara barn istället för flickor och pojkar.

  SvaraRadera