7 november 2011

Det är inte bara ditt fel Håkan Juholt.

Det är mitt fel, säger Håkan Juholt om det rekordlåga förtroendet och det urusla opinionsläget.
Ja det är det Håkan. Samtidigt så är det inte bara ditt fel.


Du leder ett parti som är helt handlingsförlamat, en kampanj mot barnfattigdom rullar igång idag där timingen kan väl antingen ses som katastrofal eller perfekt men där man åtminstone inte kan påstå att partifunktionärerna får gå ut med råg i ryggen.
Återigen består dessutom kampanjen mer av att göra saker än att vilja saker. Vi ska knacka dörr, vara utåtriktade, ha öppna möten, det är klart vi ska. 
- Vad ska vi prata om? 
 -Barnfattigdom. 
- Ok, vad ska vi säga?
- Att vi är mot.
- Vad ska vi göra åt det? 
- Vi måste ha en socialdemokratisk regering! 
- Ok, men vad ska vi faktiskt, praktiskt göra åt barnfattigdomen?
- Vad ska vi faktiskt praktiskt göra åt arbetslösheten?
- Vad ska vi faktiskt praktiskt göra för att förbättra kommunernas och landstingens verksamheter?
- Hur ska vi möta de ökade kraven i arbetslivet?
- Vad ska vi göra åt att ungdomar i Sverige ofta mår dåligt psykiskt och är stressade?


Den skuggbudget vi lade för en knapp månad sen var i stora delar bra (infrastruktur, utbildning) men samtidigt hade den stora brister och framförallt präglades den av en ovillighet att stå på egna ben. Den lutade sig fast mot regeringens politik och relaterade väldigt mycket till den. Onödigt mycket för att vara den första oppositionsbudgeten i en mandatperiod.
Ett exempel som Gunilla Källenius tar upp är biståndsbudgeten där vi accepterar en bokföringsteknisk detalj för att föra en miljard från bistånd till den generella potten.
Ett annat, mindre viktigt,  är det modifierade RUT-avdraget.


Sluta res runt och få förlåtelse Håkan Juholt. Lås istället in dig på din kammare med Marika Lindgren Åsbrink och några till och kom inte ut förrän ni börjat göra en egen politik och vet vad ni ska säga om den. De breda penseldragen lovar att detaljerna kommer bli bra, dags att börja visa upp dem nu. Otåligheten är stor inom partiet, utanför partiet växer enbart ointresset för våra förslag.


Många har kommenterat dagens opinionsmätning, bl.a. Peter Andersson, Alexandra EinerstamJohan Westerholm, Kristian Krassman, Peter Johansson


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

6 kommentarer:

 1. Ett förslag: Byt ut Håkan Juholt mot Mikael Damberg.

  SvaraRadera
 2. Barnfattigdom under S-regeringen 2006 / 229.000 barn eller 11.9 procent och senaste Rädda Barns rapport 220.000 barn eller 11.5 procent.Varför måste medlemmarna knacka dörr? För att skyggbudget innehöll beviset att Juholts snack om barnfattigdom har inte kommit längre än snackstadiet. Medel som var riktad mot barnfattigdom var höjd undeshållsstöd med 100 kr /mån. som kan ses som hån mot fattiga barnfamiljer.

  SvaraRadera
 3. Anonym 1:
  Citerar Göran Greider: "Håkan Juholt bör få en chans att visa vad han går för ideoloigisdkt och politiskt. Och jag tyclker att svenska folket ska ge honom denna chans - vi har här en s-ledare som inte är en typisk broiler fråpn srtockholms innerstad utan en kulturintresserad om än något yvig klassisk sosse. Ge honom för fan en chans!"
  Anonym 2.
  Barnfattigdomen var hög efter den ekonomiska krisen på 90-talet. Den sjönk dock stadigt fram till 2008 då den började växa igen. Där är det stora problemet, inte bara är det väldigt många fattiga barn i Sverige. De blir fler.
  Regeringen har sänkt skatten med 100 miljarder. Det finns inte längre det "reformutrymme" budgetlagen kräver för att göra stora åtgärder (utan skattehöjningar).

  SvaraRadera
 4. Ett utmärkt förslag. Damberg borde åka runt i landet och be om förlåtelse å Juholts vägnar. Partiledarern för landets största oppositionsparti borde väl ha annat att göra än att åka runt och bemöta allt trams som internettrollen sprider ut.

  Juholt borde aldrig ha betalat tillbaka dom där pengarna. Det finns dubbelrumstillägg på hotell, men inte för hyreslägenheter. Må så vara att hon bor gratis, men riksdagen har inte betalat en enda krona för hennes boende.

  SvaraRadera
 5. Ja Det var ju ändå så att svenska folket röstade på Mikael Damberg som ny ordförande för socialdemokraterna. Synd att ni inte följde det rådet. Då kanske det hade hade gått bättre för socialdemokraterna vid valet 2014.Det folket vill ha är nya idéer och en stabil klok ledare som lyssnar och som sticker ut i tv-rutan.Många följer debatter och för att få med den yngre generationen. Dagens ungdomar som man ska satsa på, så tror jag att det är viktigt med nytänkande och att försöka förstå att vi lever på 2000-talet och inte på 1900-talet.Eftersom den största frågan är väl UNGDOMSARBETSLÖSHET.Sattsa på ungdomarna arbete skola och barnomsorg .ect


  diskutera miljöfrågor, skapa gröna jobb i samarbete m miljöpartiet.För våra barn och ungdomar.

  SvaraRadera
 6. Juholt har redan fått sin chans.Nu vill jag som väljare veta, varför ska jag rösta på socialdemokraterna?????????

  SvaraRadera