10 oktober 2011

Vad vi behöver nu är mer öppenhet - inte Carl Bildt


Jens Stoltenberg höjde under den hemska veckan efter Utöyamassakern i somras nivån för hur en ledare ska reagera mot hot och angrepp mot demokratin.
Idag är det Jens Stoltenberg som uttalar stöd för de fänglsade svenska journalisterna i Etiopien. Inte Sveriges regering via utrikesminister Carl Bildt som man kunde ha hoppats.
Carl Bildt fortsätter med sin "tysta diplomati" och det är svårt att inte undra om det har med det faktum att göra att de svenska journalisterna var på jakt efter uppgifter om Lundin Oil, det företag vars styrelse Carl Bildt suttit i innan han blev utrikesminister.
På SvD Brännpunkt går nu två av kandidaterna till partiledarposterna i Vänsterpartiet, Hans Linde och Jonas Sjöstedt till hård kritik mot Bildt.
"Nu har två svenska journalister, som tagit sig in i Ogaden med hjälp av ONLF-gerillan, Johan Persson och Martin Schibbye, gripits av etiopiska myndigheter och kommer den 18 oktober att ställas inför rätta åtalade för terroristbrott. De har själva uppgivit att syftet med att ta sig in i Ogaden var rent journalistiskt och syftade till att få fram uppgifter om Lundin Petroleum och Lundingruppens aktivitet i området, dessa uppgifter har också kunnat styrkas. Deras journalistiska arbete skulle ha kunnat bli besvärande för utrikesminister Bildt och den svenska regeringen."
Jag hoppas att den svenska regeringen tar tillfället i akt och enligt Sjöstedts och Lindes uppmaning svarar på frågorna om Carl Bildts status och om han kan vara jävig i frågor om nationer där Lundin Oil har intressen.

Rosenrasande 
LO-tidningen

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

2 kommentarer:

  1. Vi kan ju samtidigt fråga S ledning om det långvariga stödet till ANC i Sydafrika skall omvärderas när man inte släppte in Dalai lama.

    SvaraRadera
  2. Nu råkar ju inte S vara i regeringsställning. Varför inte fråga vår regering vilken politik de avser att föra innan man frågar oppositionen?

    SvaraRadera