28 oktober 2011

Schlingestik: Konsten att framgångsrikt dribbla med världsbilden.

Igår under riksdagens frågestund konfronterade Håkan Juholt Fredrik Reinfeldt om de 437 000, eller närmare 5% av svenskarna som fick försörjningsstöd under 2010.
Naturligtvis är det inte det faktum att 437 000 människor i Sverige inte hade någon annan möjlighet till försörjning som diskuteras utan det faktum att Håkan Juholt bredde på om när det senast var så många som fick försörjningsstöd. Så stark har den borgerliga antipolitiken blivit att det som rapporteras om är inte politikens konsekvenser utan dess retorik. 


Politiken gör skillnad. Den borgerliga politiken har just nu konsekvensen att 437 000 personer, nästan hela Göteborgs stad fick försörjningsstöd någon gång förra året. Försörjningsstöd kan man få när alla tillgångar är borta, bil, hus m.m. När man får försörjningsstöd kan man med fog betraktas som fattig.


Det här borde vara något regeringen med sin avsky för bidrag skulle göra något åt, t.ex. satsa på utbildning av arbetslösa så att de kommer tillbaks till arbete. Istället ökar långtidsarbetslösheten och riskerar att permanentas på höga nivåer. Arbetslösheten är högre i Sverige i dag än när regeringen Reinfeldt tillträdde och det finns inga tecken på att den snabbt kommer att sjunka till samhällsekonomiskt och mänskligt acceptabla nivåer.
Man kunde välja att låta människor som är sjuka få ersättning från sjukförsäkrningen, istället utförsäkras mängder av människor och tvingas sälja allt och vända sig till socialen. Alla har inte de "andra skyddsnät" som Reinfeldt föreslog att man skulle förlita sig på förra veckan.


Det hade varit klädsamt att istället för att ifrågasätta Juholts bristande historiekunskaper faktiskt adressera problemet här och nu.
Problemet är inte om det var fler någon annan gång, problemet är att det är alldeles för många nu. Mot detta har vår regering ingen politik. Människor får uppenbarligen inte jobb trots att man ställer dem på bar backe. Det behövs stora offentliga investeringar i arbetsmarknadspolitik, infrastruktur och offentlig sektor. Regeringen väljer att sänka restaurangmomsen.


Där är problemet, låt oss adressera det istället för att bolla siffror ur historien. Verkligheten är nämligen inte relativ till historien, den är relativ till nuet och framtiden.


Sebastian Stenholm, Martin Moberg , Tokmoderaten
DN, AB

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se, Peter Andersson
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

2 kommentarer:

  1. http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5948
    länk om man tycker pressen är för borgarvinklad.

    SvaraRadera
  2. Tycker inte pressen, generellt, är för borgarvinklad. Däremot alltför förenklad, ledarfixerad, snuttifierad och fokuserad på hur saker sägs istället för de förhållanden man beskriver.

    SvaraRadera